Nöjesnytt Växjö 1
signatur VIN & BISTRO – NY RESTAURANG I VÄXJÖ Den
16 juni öppnade Signatur Vin & Bistro i Rustiques gamla lokaler på Sandgärdsgatan i Växjö. Bakom satsningen står Erik Isaksson och Pierre Gustafsson, två unga, engagerade och duktiga entreprenörer vars hjärtan brinner för Växjö. Visst, saker och ting känns skönare och lättare på sommaren, men Signatur Vin & Bistros generösa uteservering och smakfullt inredda restaurang ser onekligen extra lockande ut när jag strosar in från Sandgärdsgatan. Erik och Pierre tar emot precis som man kan tänka sig att de gör med alla gäster – välkomnande och genuint entusiastiskt. Att det så här i öppningsdagarna bara är sex veckor sedan de bestämde sig för att köpa Rustiques verksamhet är svårt att tro. Erik ler medan han berättar: –Jo, det har gått med raketfart, men det är så jävla roligt det här. Jag har ju jobbat i vårt familjeföretag Alvestaglass sedan jag slutade skolan – förutom ett år i restaurangbranschen – och under ett par års tid känt att jag velat göra något annat. Framför allt ha något eget. Det kanske är den där entreprenörsandan som jag har i ådrorna. Jag och Pierre har hängt mycket på Rustique tidigare och hörde då och då rykten om att det var till salu. Det var så idén föddes och en dag frågade jag Pierre om vi inte skulle köpa det och börja i restaurangbranschen. Pierre, som är utbildad kock och som jobbat i restaurangbranschen i över tio år, var inte svårövertalad. –Jag har ju varit på en mängd krogar, både i Växjö och runtom i världen, nu senast som ansvarig för The View på Vida Arena. Men jag kände att jag saknade kvällspulsen och eftersom Erik och jag är bästa kompisar och har en bra kommunikation tände jag direkt när han kom med förslaget. Det har alltid varit en dröm att ha ett eget ställe. När beslutet väl var taget var det bara att sätta igång och renovera, inte minst för att Erik och Pierre ville sätta sin egen prägel på stället. För konceptet till Signatur hade de redan klart för sig. –Vi hade kunnat välja att driva vidare Rustique, som har gått bra och är ett etablerat namn, men vi ville verkligen skapa något eget. ”Konceptet är ganska enkelt och bygger på inredningen, bemötandet och maten. Nyckeln är att kunna ha en avslappnad miljö, där alla känner sig välkomna”. Vi vill uppnå en helhetsupplevelse, och skapa en atmosfär som inbjuder till att man inte ska behöva gå någon annanstans. Man behöver inte vara hungrig när man kommer hit, man kan ha det som ett hängställe och det är också därför vi har en del smårätter och tilltugg på menyn, säger Erik och Pierre fyller i: –Jag vill servera mat som jag själv skulle vilja ha om jag går ut och käkar. Det är modern matlagning med en liten twist och en del fusion. Vi har ingen speciell inriktning, vi vill ha en levande, säsongsbetonad meny, både på mat- och drycksidan. Jag kallar det casual dining. Erik och Pierre håller med om att det är en extra rolig faktor att de är två unga, infödda Växjösöner som satsar stort i sin hemstad, och att deras hjärtan verkligen slår för den här staden. Det innebär också att de slår ett slag för att Växjö ska få en ”ny” dag att gå ut och äta på. –Vi kommer att pusha mycket för våra söndagar. I Växjö är det av tradition måndag till lördag som gäller, medan det i storstäderna är söndagar som nästan är största dagen. Vi vill få bort den där stämpeln att söndag bara är dagen innan måndag, det är ju faktiskt fortfarande en helgdag och perfekt för att gå ut och käka. Första söndagen vi hade öppet hade vi 65 matgäster, vilket vi tycker bevisade att vi tänkt rätt, säger Erik och skrattar. Signatur kommer att ha öppet tisdag till söndag, med måndag som vilodag, som man kallar det. Framöver kommer man att ha både trubadurer och andra evenemang och så finns det planer att göra någonting lite extra under det som skulle vara Karl Oskar-helgen. Och de har inga problem med att jobba hårt med att hålla Signatur öppet hela sommaren. –Både jag och Erik är ju workaholics så vi ser bara fram emot det (skratt). Vi är otroligt taggade och det känns så rätt. Det är en fantastisk upplevelse att kunna erbjuda folk att äta och dricka gott och ha en trevlig kväll hos oss, avslutar Pierre. I TEXT: OLA KARLSSON 8