Utmärkt Örebro 1
jag gör vad jag kan för att de ska kunna vara stj
ärnor. Jag jobbar gärna lite bakom och täcker upp med min kunskap och mina kontakter. Både gentemot krögarna, producenterna och dagligvaruhandeln som till exempel ICA för däremellan brukar kommunikationen efter ett tag hacka. För mig är det samarbete och åter samarbete som leder oss framåt. Jag kan därför vara mellanhanden mellan krögaren och producenten så att den sistnämnda slipper åka med tio flaskor rapsolja i veckan till Roger Hjälm på Sjökrogen för att ta ett exempel. Kom till mig med 50 flaskor istället så sköter jag leveransen då jag ändå har andra produkter som ska levereras. Här går Richard lös i en lång utläggning kring leveranser, fakturahantering, prisbilder och tids- och effektivitetsförbättringar och hur hans roll är och hur den kan bli ännu tydligare för helt klart handlar det om att göra hela proceduren mellan just krögare, producenter och dagligvaruhandeln enklare för alla. Richard menar att han kommit långt men kan bli ännu bättre att påvisa alla fördelar. – Jag vet ju svårigheterna med logistik och hanteringen överhuvudtaget. Sen önskar jag förstås att jag hade ännu mer produkter och ännu mer lokalt att erbjuda därför sitter jag också med i många Teams-möten som anlitad tyckare och tänkare. Där får jag kontakter och nya kunskaper. Richard och Davide Lindqvist var också de som startade Wadköpings matmarknad och det med de lokala och närproducerade i fokus. Så allting hänger på något sätt ihop. – Den ursprungliga tanken var att jag skulle plocka ihop ett tiotal av mina leverantörer av lokala varor. Vi skulle ställa ut lite bord och göra det mysigt för att kunna visa upp vad som finns i länet. Men det blev ju så mycket större. Första året var det runt 5000 besökare så man undrade va f-n hände nu… Wadköpings matmarknad var och är en otroligt viktig del i arbetet att uppmärksamma det lokala. – Från början gjorde vi det egentligen bara som en kul grej men i takt med att det blev lite för stort så var vi tvungna att hantera det. Så vi startade ett aktiebolag för att kunna hantera ekonomin. Sedan kom nästa problematik, Wadköpings matmarknad och även Matresan som kom senare, var en turistattraktion och en tillgång för hela länet, vi behövde hjälp ekonomiskt och det var vi tydliga med. Nu är Regionen med och stöttar liksom Länsstyrelsen så vi får hjälp och det känns skönt och vi blir även uppmärksammade och har fått priser. Där trivs jag också bra med att vara killen i bakgrunden. Det är också Davide Lindqvist som synts 30 mest, den som tagit positionen att via sociala medier vara väldigt aktiv på ett mycket framgångsrikt sätt, en extremt kreativ kraft som tillsammans med nästan lika kreativa Richard bilda en stjärnduo i lokalt och närproducerat samarbete över hela länet. Men Richard är även kreativ på egen hand. – Med Rima håller jag på med ett nytt projekt. Det heter Smakrika Örebro. Tanken är att vi ska vända lite på perspektiven. Matresan sätter man sig i bilen och åker ut på landet men i augusti tänkte vi göra tvärtom. Det är ett projekt med Örebrokompaniet, Länsstyrelsen, Almi och Hushållningssällskapet. Tanken är att man ska cykla eller gå till restauranger i Örebro. – Jag kopplar samman en producent med en restaurang som under den här helgen gör en smaktallrik för en förutbestämd summa så att du som konsument ska kunna gå in till Bella Italia i Saluhallen och köpa två pizza-slice för 80 kronor och på pizzan så ska minst en produkt komma från den här producenten. Eller att restaurangen Cantina väljer hjälmargös istället för svärdfisk. Det ska bli en fest där du kan besöka flera restauranger och smaka på produkter från hela länet. – Jag brinner verkligen för det här och jag kommer lägga ner allt för många timmar på det men det är så roligt. Örebros restauranger har inte heller varit lika aktiva med det lokala som krogarna ute i länet så jag hoppas även att få dem att utveckla den delen. Richard Ekbom är ute på en mission och den ligger helt rätt i tiden när det kommer till miljö- och hållbarhet inom mat- och restaurang. Från ingenting där han inte visste någonting driver han nu Rima Seafood, Ekboms delikatesser och är en del av Wadköpings matmarknad, Matresan och Smakrika Örebro. Richard Ekbom är en sann entreprenör och inspiratör.