Utmärkt Örebro 1
text och bild Ulf Hjelting Ekologisk lunch på CV-
området Har du läst vår systertidning Örebro läns tidning flitigt de senaste åren så bör du vara välbekant med kocken Anders Johnsson som under en period presenterad läckra, hållbara och välsmakande recept på olika maträtter i den tidningen. Nu är han aktuell med en helt ny restaurang ute på CV-området. CV Köket är det nya tillskottet i Örebros restaurangvärld och kommer att ha en tydlig ekologisk profil. Till en början erbjuds endast take away-lunch tre dagar i veckan men enligt uppgifter har Anders siktet på att erbjuda lunch på en högre nivå än vad vi örebroare är vana vid. Men till att börja med finns tre alternativ på lunchmenyn: en matig salladsskål, en soppa med tillbehör eller det som för dagen blir just Dagens rätt. Anders Johnsson utsågs till Årets ekokock 2020, så det känns inte alls långsökt att samma egenskaper som gav honom priset kommer att genomsyra den här nya restaurangen. foto Anna Björkegren Ny restaurang i Hamnmagasinet Det som tidigare var Harrys vid Hamnplan i Örebro är numera en saluhall där Robertson charkuteri huserar och säljer sina köttprodukter. Namnet är Hamnmagasinet och här finns bland annat ost, korv, fisk och skaldjur att inhandla – med andra ord en riktigt delikatessaffär värd namnet. I framtidsplaneringen för huset ingår även en restaurang på övervåningen. Nu är det klart vem som kommer att ansvara för den och det är Maria och Johan Skoglund som i dag även driver Lannalodge restaurang. Namnet på restaurangen är “Hamnmagasinet restaurang och festvåning” och fokus kommer att vara kött och fisk. – Vi jobbar för fullt med det just nu, säger Johan Skoglund. När kommer ni att öppna? – Inget är spikat ännu. Vi håller på att sätta en realistisk tidsplan och den blir relevant när vi med säkerhet vet hur man kommer att hantera restriktionerna från myndigheternas sida. Ghostrestaurang Angel Oliver driver bland annat Kitchenette på Ågatan, men nu stundar nästa restaurangprojekt. Fenomenet kallas ‘ghostrestaurang’ och det handlar om att restaurangen är så Coronaanpassad att inga gäster kan bevista restaurangen. Namnet på restaurangen ser ut att bli “Hungri´” och härifrån kommer gästerna endast att kunna beställa mat via app för avhämtning eller utkörning – inga sittplatser, inga besök. Platsen för Hungri´ kommer att vara i före detta Drängens lokaler vid Oscarstorget och på menyn hittar du lyxig kebab och kött på spett, men också gott om vegetariska alternativ. Italienskt på Kvarntorpshögen Restaurangen Cantina N3 vid Näbbtorgsgatan i Örebro är bland annat omnämnd i White guide och har fått en utmärkelse av den italienska handelskammaren för sitt arbete med italiensk mat utanför Italiens gränser. I sommar kommer ägaren Alessandro Granata, som själv bor i Kumla, att driva kaffestugan på Kvarntorpshögen och Konst på hög. Tidigare har Kumla kommun själva ansvarat för driften av kaffestugan men i år drivs den alltså av Alessandro. Kaffestugan kommer att vara öppen från den 1 maj till och med den 31 augusti. Ambitionen är att skapa ett spännande utbud av enklare mat och goda drycker – och så givetvis glass. 65 Tapas i saluhallen Oishi blir De Nada. Från sushi till tapas. Så skulle man närmast kunna beskriva namnbytet till De Nada inne på Saluhallen i Örebro. Och exakt mer än så vet redaktionen ännu inte om vad De Nada kommer att innefatta. Restaurangen har stängt för tillfället, men vi ser fram emot ett skyndsamt öppnande.