Nöjesnytt Jönköping 1
Nöjesnytt Jönköping PÅ KROGEN
Nöjesnytt Jönköping JÖNKÖPINGS BÄSTA 2012
Nöjesnytt Jönköping NÖJESNYTT MODE
Nöjesnytt Jönköping STUDENTLIV
Nöjesnytt Jönköping TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Jönköping NOTISER
S BAGERI ROSETTEN tenugnsbakat surdegsbröd ligger
varmt om hjärtat på Helen Olsson och Martin Rofors, paret bakom Bageri Rosetten på Kålgården och Konditori Rosetten i Taberg. När Nöjesnytt tar en värmande kopp kaffe med Helen på bageriet på Kålgården, berättar hon mångt och mycket om sambon Martins stora intresse för surdegsbaket. – Han är väldigt mån om att vara med från grunden och att brödet bakas utan tillsatser och med enbart rena råvaror, säger hon. Han har gått flera kurser i Stockholm och har faktiskt även bakat med självaste Sébastien Boudet. (För er läsare som inte vet så är herr Boudet vårt lands främste surdegsbakare och har de senaste åren gjort sig ett ordentligt namn i genren.) Helen berättar vidare att intresset för bakning och livsmedel, och främst då surdegsbröd, har funnits med både henne själv och Martin sedan tonåren. Martin kommer från småländska Anneberg och Helen från Växjö, och det var på livsmedelsprogrammet i Växjö som de möttes och kärleken slog till. –Vi ägde och drev tidigare Thimons Konditori i Nässjö och Aneby, säger Helen. Men efter åtta år så hade Thimons blivit så stort att vi blev sugna på att prova något nytt och det var då Konditori Rosetten i Taberg kom i våra händer! Paret har drivit bageriet i Taberg sedan 2008 och när möjligheten kom att öppna en filial i centrala Jönköping på Kålgården så nappade de på det. I slutet på februari öppnade så Bageri Rosetten på Aspholmsgatan 9. Förutom parets underbara surdegsbröd kan de även erbjuda Jönköpings enda kompletta utbud av degar bakade enbart på smör. – Vi arbetar hela tiden med att utveckla vårt sortiment för att kunna ge våra gäster högsta kvalitet och njutningsfulla smaker, avslutar Helen. s TEXT: LINDA LUNDSTRÖM FOTO: SEBASTIAN HOLMGREN H MODE & INTERIÖR UNDER SAMMA TAK OLGAS HUS I dagsläget finns Olgas Hus på tre ställen i Jönköpings stadskärna, varav två på Torpa och en i city. Nästa steg är att öppna en fjärde butik i Norrköpings vackra Gamla Stan. – Det är helt galet! Jag hinner ju knappt sova, utbrister Marie Bergman när Nöjesnytt möter upp henne en hektisk torsdag på Klostergatan 33. Butiken i Norrköping är planerad att öppna i slutet av oktober, under tiden som deras största lokal på Torpa renoveras. – Vi har numera allt i samma butik, berättar Marie. Både inredning och kläder samsas nu här i butiken. Vår butik längre ner på gatan fungerar som en fyndbutik och den nere i city innehåller våra extra fina godbitar och är tänkt att vara lite som ett fönster in till den här butiken. Renoveringen i lokalen är ganska omfattande då det som tidigare varit ett lager nu istället är en del av butiken. Lagret fick flytta upp på övervåningen till förmån för ett utökat sortiment. Bland annat så finns nu det danska varumärket Nicolas Vahé och svenskättade Dropcoffee bland Olgas nykomlingar. – Nicolas Vahés gourmetprodukter är underbara, säger Marie och visar upp parmesan- och basilikakryddor, valnötsmarmelad och senap med blåbär. Kaffet från Dropcoffee kommer från ett litet rosteri i Stockholm som värnar väldigt mycket om bra råvaror och hållbarhet. – Ju större vi blir desto fler godbitar kan vi ta in, säger en leende Marie innan hon måste hasta iväg till fjärde butiken i Norrköping. s TEXT & FOTO: LINDA LUNDSTRÖM otel Savoy med brasseriet Sofiehof i Jönköping är stadens kanske mest moderna och designinriktade hotellanläggning. Det hänger ljuskronor i taken, det surplas på ostron i baren... Denna sanning vill hotellets nyligen tillträdda chefer dock modifiera något. SOFIEHOF NYTÄNK PÅ Henrik Måhlberg, som senast kommer från Comfort Hotel, började som ny platschef på Hotell Savoy för fyra månader sedan. Han hoppas på att locka en bredare kundkrets till hotellet och restaurangen genom att erbjuda en bredare meny med allt från Croque Monsieur och hamburgare till griskind i äppelmust. – Vi välkomnar alla gäster, säger Henrik. Vi vill inte rikta in oss på en speciell målgrupp, utan vi vill att alla Jönköpingsbor ska känna sig välkomna. Pia Zäther, ny restaurangchef sedan en månad tillbaka, instämmer. – Vi har så mycket mer att erbjuda än vad Jönköpingsborna kanske tror, säger hon. Både klassiskt och nymodigheter. Henrik och Pia berättar om flera koncept, både nya som gamla. Bubbel & Babbel är Sofiehofs svar på After Work där gästerna bjuds på tapasdelikatesser, Quartier Latin är restaurangens latinoinspirerade afton med trubadurer, och så den allra senaste aftonen med namnet Fête de Crevettes (som Henrik och Pia direktöversätter till ”fett med räkor”). Sofiehof serverar även dagens luncher och affärsluncher i sina lugna miljöer. –Vi har också en vernissage som går av stapeln den 24 oktober, berättar Pia och ler. En utställning kommer att följa på detta där den lokala konstnären Cajo kommer att pryda våra väggar med sin akvarellkonst. En annan stolthet som de nya cheferna går och bär på är det faktum att Sofiehof blivit utvalda att komponera, presentera och tillaga Jönköpingsgalans galameny som i år går av stapeln lördagen den 13 oktober. För er läsare som dock inte ska på Jönköpingsgalan (undertecknad inkluderad) så finns en minst lika god höstmeny att njuta av på Sofiehof. Den passar alla. Det kan Henrik och Pia intyga. s TEXT: LINDA LUNDSTRÖM FOTO: SEBASTIAN HOLMGREN MARIE BERGMAN, OLGAS HUS
Nöjesnytt Jönköping DIGILISTAN BY NÖJESNYTT
Nöjesnytt Jönköping RECENSIONER