019 1
Dryck Text: Peter Steen-Christensen Te kan mycket
väl vara nästa stora dryckestrend. Vägen till tésommelier Åsa Lundberg är utbildad tesommelier och ligger idag bakom företaget Tea junkie med bas i Malmö. Efter att hon upptäckte te dök hon djupt med huvudet först och kom upp till ytan igen som utbildad sommelier och förklarar nu att te ligger närmare vin än kaffe i aromapalett och smakupplevelse. Hon är beväpnad med all nödvändig kunskap för att para ihop te med både mat eller sötsak. Jag älskar att kliva in i gamla tehus som 1800-talsliknande Perchs i Köpenhamn och där mötas av en vägg av dofter, peka på de stora burkarna som de gärna öppnar så man får dofta. Men frågar du en tesommelier så får du förklarat att te med genomträngande dofter kan vara ett tydligt tecken på syntetiska smak- och doftaromer och att burkar med te helst inte ska öppnas för provluktning då syre och ljus inleder en nedbrytningsprocess av teet. Berätta om vägen till att bli tesommelier och vad den har burit med sig? – I min idoga research efter sanningen om te ramlade jag över artiklar om japanska tea masters, vilket inspirerade mig och som sedan ledde till att jag utbildade mig för att få en korrekt kunskap om teets historia, olika tesorter och dess ursprung, odling och vilka faktorer som påverkar tetyperna. Jag har ett enormt smak- och doftsinne, så steget att sedan förkovra mig vidare för att kunna para ihop te med mat var självklart. Vin med en ostbricka är ju alltid rätt, men te med ost når helt andra smakhöjder. Vad är dina bästa te- och matkombinationer? – Para ihop te med mat är ett riktigt häftigt äventyr med ett enormt utbud av smaker. Te och vin har nästintill samma aromapalett och listar upp aromatiska ämnen som till exempel kryddigt, jordigt och blommigt som utgångspunkt för att utvärdera te. Att välja rätt te kan förvandla en vanlig middag till en helt unik kulinarisk matupplevelse och du behöver absolut inte vara en tekännare för att märka skillnaden. Den häftigaste rätten med te som jag upplevt är tempurafriterade teblad som äts med ris. För övrigt så finns det så många olika smakkombinationer med te och mat som är riktiga knockouts, när det kommer till te som krydda i dessert är en av mina favoriter en vegansk Earl Grey cheescake. En annan häftig smakkombination är udonnudlar gjorda av hojicha, toppad med långkokta ägg och salladssenap med en buljong av puér. Perfekt för lite kallare dagar. En ostbricka med te känns kanske lite konstigt, men faktum är att det var väldigt vanlig speciellt under den viktorianska tiden i England att efter jobbet avsluta dagen med att äta lite ost, bröd och bitar av kött tillsammans med te och säkert en och annan öl. Många gröna teer fungerar bra med färska getostar eller brie. En annan höjdare, om man vill lyfta fram och komplettera de gröna smakerna i råa eller kokta grönsaker, är matcha. Exempelvis ett flatbread eller pizzabotten med matcha som dryck tillsammans med fina betor och getost. Marvellous! För att lyckas med kombinationen te och mat rekommenderar Åsa att välja tesort baserat på huvudingredienserna i rätten som ska lagas. – En snabb titt på köket från de traditionella teproducerande regionerna kan också ge dig viss inblick i mat- och tepairing. Japanska gröna teer går till exempel bra med de flesta fisk- och skaldjursrätter, liksom med risbaserade recept. Rätt te till rätt mat frigör inte bara egna smaker till sin fulla potential – utan kan även framkalla en tredje smak. Lyckligtvis är te en mångsidig dryck, och du kan para det med en mängd olika livsmedel – från de klassiska mexikanska rätterna till de söta chokladdesserterna. Hur har coronakrisen påverkat teindustrin? – Precis som alla producenter runt om i världen har påverkats, så har även teindustrin påverkats. Det har och är fortfarande tufft för oss alla, men vi försöker se det positiva och det vi vet med säkerhet är att det finns ett slut. Vi vet inte när, men vi får stötta varandra på de sätt vi kan och med stort hjärta och omsorg. Hur många koppar te dricker du per dag och vad fanns i koppen i morse? – Det varierar också beroende på om jag kombinerar det med mat som krydda eller dryck, men i genomsnitt tre till fem koppar. I morse blev det som vanligt en ceremoniell japansk matcha superior tillsammans med min sjuåriga dotter som drack sin dagliga matcha latte. Glöm inte att serva din Automower innan säsongen drar igång – basservice fr 1295:+ 38 AM310 INKL ROBOT, HUS & INSTALLATION 20.000: