TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Allmänningsskog ett lyft för by
gden
TIDNINGEN TILLVÄXT Bioraffinaderier förädlar skogs
- och lantbruksrester
oraffinaderier 5 frågor till ... ... Martina Scha
gerlund, lantbrukare som har gått Handelshögskolan Executive Educations managementprogram för företagsledare inom de gröna näringarna, subventionerat av LRF, Lantmännen, Länsförsäkringar och SLA. Text Tina Andersson Varför vill du bli bättre på management? – Jag vill komma framåt och då måste man våga förändra. Jag har två företag, Lindholms Gård och Rekarnekött, som jag vill utveckla och driva med bättre lönsamhet. Management handlar inte bara om personal utan också om att styra företaget. Vad tycker du om kursen? – Det är nog den mest proffsiga utbildning jag har gått. Den ger allt det jag behöver. Vi har haft föreläsare i toppklass och upplägget har varit otroligt bra. Vi har exempelvis fått verktyg för hur man kan jobba med investeringskalkyler, varumärkesbyggande och innovationer och hur man genomför svåra Jag trodde att jag var kreativ och spontan, men här handlar det verkligen om att utmana sig själv. samtal, vinner förtroende och ger feedback. Vad är det bästa du lärt dig? – Jag trodde att jag var kreativ och spontan, Domsjö Fabriker är ett bioraffinaderi i Örnsköldsvik som förädlar virkesråvara till specialcellulosa, lignin och etanol. FOTO: DOMSJÖ i gång på allvar. – Priserna kommer att stiga, tror jag. Det går nog att få lönsamhet i gallringarna på ett annat sätt än i dag, säger Magnus Matisons. Han poängterar att skog växer Magnus Matisons långsamt och att det inom överskådlig framtid fortsätter att vara sågtimret som skapar störst rotnetto för skogsägare. Hans tips till skogsägare är att sikta på att få fram timmer av så hög kvalitet som möjligt till sågverksindustrin. Genom skötsel, gödsling och eventuellt inslag av andra trädslag ökar även antalet kubikmeter klenare stammar, grenar och toppar som kan användas av bioraffinaderier. – Prioritera att gallra i rätt tid. Tänk på både ökad kvalitet och ökad tillväxt. n men här handlar det verkligen om att utmana sig själv. Kursen visar hur fasta vi är i hur vi tänker. Vi har fått göra övningar som att ta bort den viktigaste delen i en produktion, till exempel jorden eller alla maskiner i ett jordbruk, och komma på ett sätt att klara produktionen ändå. Hur var det att gå kursen med branschkollegor? – Det var bra. Samtliga kursdeltagare, 24 stycken, är företagare inom det gröna näringslivet. Vi har mycket gemensamt. Man kan säga att det är lärarna som står för det annorlunda! Vilka tycker du ska gå kursen? – De som vill utveckla sina företag och utmana sig själva. Kursen är på 12 dagar, uppdelat på 4x3 dagar under bara några månader. Man behöver ha tid att jobba mycket hemma med analyser och strategier mellan tillfällena. n Utbildningen hölls på LRF:s konferensanläggning Sånga Säby utanför Stockholm. Martina Schagerlund Tillväxt 9
TIDNINGEN TILLVÄXT Bryggeriboom skapar sug efter s
vensk humle
TIDNINGEN TILLVÄXT Råvaran är viktigast i matlande
t Italien
TIDNINGEN TILLVÄXT Svenska bin producerar 3 000 to
n honung om året
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogen ger träning extra dimens
ion
TIDNINGEN TILLVÄXT Artskyddet har skapat stora kon
flikter
TIDNINGEN TILLVÄXT De har nyckeln till framgång
TIDNINGEN TILLVÄXT ”Vi behöver minska köttprodukti
onen globalt”
TIDNINGEN TILLVÄXT Ta hjälp om du har stormeller b
randskadad skog