019 1
DRYCK Text: Peter Steen-Christensen Oppigårds pre
senterar nyheter i Örebro Brocard 2019 och årliga Chablisprovningen Trots Coronarestriktioner och en i övrigt fattig evenemangsvärld finns det vissa som går mot strömmen. Dannes vid Järntorget har genom åren arrangerat ett antal uppskattade ölprovningar med några av de bästa bryggerierna i branschen och de fortsätter oförtrutet på den vägen. I november har de för andra gången lyckats locka hit Oppigårds för en ölprovning. Förra tillfället representerades Oppigårds bryggeri av sin grundare och vd, Björn Falkeström, men den här gången blir det istället marknadsansvarige Erika Olsson som kommer till Örebro och håller i eventet. Ryktet säger att hon har grävt djupt i Oppigårds-kistan och hittat en och annan överraskning eller nyhet att krydda provningen med. Det talas till och med om en lagrad ‘Barley vine’ på flaska, men det har vi inte lyckats bekräfta. Oavsett lär det bli intressant, givande och framför allt gott. För en chans till de Coronabegränsade platserna hör du av dig bums till Dannes restaurang och pub vid Järntorget. TH Foto: Petter Bäcklund Aperitif från Stockholms bränneri Stockholms bränneri, mest känd för sin gin, har släppt sin första aperitif. “Stockholms aperitif - Röd” är inspirerad av den svenska skogen och bär smak av bland annat rönnbär och lingon, låter med andra ord som en perfekt aptitretare under hösten. Aperitifen lanserades i Systembolagets beställningssortiment i våras och kostar 192 kronor. PSC Chablis har länge varit en av de mer populära vinregionerna för svenskar med lite koll. De som inte har koll har ofta hörts säga: “jag gillar inte chardonnay men jag gillar Chablis”, en paradox lika klar som friskheten i vinet. Med ett 40-tal olika flaskor och årgångar med 30 år på nacken var det en omfattande uppvisning av terroir vi fick prova hos Johan Lidby vinhandel. Brocards vingårdslägen i all ära men det är i instegsvinerna man hittar den unika ‘Chabliskraften’ från både jord, druva och klimat som gjort området så känt världen över. Den provade årgången 2019 är den som snart ska ta över på hyllorna. Skörden var liten i jämförelse med 2018 men naggande god. Prova “Brocard Kimmeridgien” (nr 5521, 125 kr) med sin koncentrerade men krispiga mineraliska sälta och syrliga gula frukt eller “Chablis premier cru vaillons” (nr 96141, 299 kr), mineraldriven med flinta och sälta, gul frukt, äpple och aprikos och där en skön syra käftsmäller igång saliven. PSC Foto: Petter Bäcklund Foto: Hampus Marcussen Andreas Grube till Wine Table Vinskribenten och allkonstnären Andreas Grube har blivit värvad till digitala vinplattformen Wine table. Grube går in som delägare och kommer ta ett redaktionellt ansvar när det gäller rörlig bild samt lyfta sitt specialintresse inom sprit, drinkar och cocktails. I övrigt drivs sajten Winetable.se av Linda Pérez och Jenny Mjörnell och är en samlingsplats för en grupp hängivna vinskribenter och sommelierer som genom språk, foto, matlagning och humor vill vägleda dig genom dryckernas bedårande värld. PSC Smak av svensk sommar Festis har gått hand i hand med den svenska sommaren sedan 1961. Tyvärr inte längre med pyramidformade Tetra pak men istället lanseras sockerfria smaker. Vi välkomnar dem men förstår inte riktigt varför smakerna heter “Raspberry lemon” och “Blueberry pear”. Som tur är förklarar Carlsberg i pressmeddelandet att ”i Raspberry lemon samsas smaken av hallon med frisk citrus och i Blueberry pear får söta blåbär sällskap av gröna päron”. Så vi förstår vad det handlar om, liksom. Tack! PSC Winesplaining som bok av Anders Melldén En annan profilerad vinskribent, journalist, författare och utbildare är Anders Melldén. Aktuell med en ny bok och sin rörliga vinskola “#winesplaining” på sociala medier rätar han ut vinvärldens många frågetecken. Boken fungerar som en liten uppslagsbok som även stöds av hans korta men informativa videor på Instagram och Facebook. Lika enkel att läsa som att följa när han tar sig an vad som är värt att veta om vin. PSC 32 NOLLNITTON