Magasinet Omsorg 1
MAT MED GULDKANT Miljön är lika viktig som maten
för en måltidsupplevelse i toppklass. ”På helgerna bjuder vi alltid på något extra och ostbrickorna är uppskattade”, berättar Roya Alipour. ROYA ALIPOUR är kostombud på Attendo Johannesbergsvägen. Hon började jobba på boendet i februari 2021 och stortrivs. – Vi är som en stor familj här och vi har roligt på jobbet, säger Roya. Hon nämner särskilt fredagarna som en höjdpunkt. Då äter alla medarbetare en gemensam frukost. Det stärker sammanhållningen, berättar hon. Vad gör egentligen ett kostombud? – Vi tar reda på vad de boende vill och lyssnar in. Vad de vill ha för mat och hur de vill ha den. Vi ser till att maten serveras på rätt sätt och då handlar det framför allt om dukningen. Maten är dagens höjdpunkt för många boende och då ska det vara en fin miljö vid och omkring bordet. Som kostombud betonar Roya miljön. Det ska vara lugn och ro och det ska alltid finnas alternativ. Kostombuden ska ha koll på vad enskilda boende tycker om. Vad uppskattar de boende? – Maten såklart! Vi lagar bra mat här Kostchef Erik Arosenius jobbar alltid med säsongens råvaror. takt så vet ni att den tomaten är mycket godare än den som transporterats till oss under vinterhalvåret. Miljön. Det är bättre för miljön och jag brinner mycket för hållbarhet. Att handla mat efter säsong innebär att långväga transporter med flyg och båt kan minska. Mer för pengarna. Det blir billigare. Att handla råvaror som det finns stor tillgång av innebär ofta att priset är bättre. Tänk själv vad ett kilo färskpotatis kostar under sommaren jämfört med resten av året. För att Attendos verksamheter ska arbeta efter säsong så lägger Erik och Zara mycket tid på att hitta duktiga leverantörer och göra om menyn i samråd med Attendos kostombud och kunder. Attendos medarbetarapp Appendo ger också medarbetarna tillgång till en säsongsguide där det står vilka råvaror som är i säsong för de olika årstiderna. och lägger ner mycket tid på maten. Vi bakar bröd varje dag och på helgerna bjuder vi alltid på något extra innan eller efter maten. Ostbrickan är populär och tillsammans med något gott att dricka ser vi till att helgen blir något att se fram emot. Ni är flera kostombud på Attendo Johannesbergsvägen, hur lägger ni upp arbetet? – Vi har kostombudsmöte en gång i månaden. Där går vi igenom vad som har varit uppskattat och det som behöver förbättras. Det kan handla om dukningen till exempel. Personer med en demenssjukdom behöver en annan typ av dukning där färger är viktiga för att de lättare ska kunna urskilja var maten är – något som annars kan vara svårt när det till exempel är ljus mat på en ljus tallrik. – När det kommer nya boende till oss går vi igenom vad just han eller hon önskar och tycker om. Vi har även möten en gång i månaden med de boende. Deras synpunkter är väldigt viktiga för oss. Det är trots allt de som vi lagar maten till. Kostombudet Roya Alipour. Magasinet Omsorg 21