Utmärkt Örebro 1
stort hembryggeri”, minns Berith och förklarar at
t de inte ens då var klara över att de skulle starta företag kring den här entusiastiska hobbyn. Det dröjde till 2003 innan de gjorde slag i saken. – Vi bryggde kanske var tredje lördag på den tiden, det fanns ju ingen marknad att tala om. För att komma in på Systembolaget ville de ha minst 20 000 liter och det fanns inte på kartan för oss att brygga så mycket då. Så istället fick de vända blicken mot pubar och restauranger. Den första puben som nappade var Bishop’s Arms som tog in ett fat. Premiärkvällen satt Berith och Håge på bryggeriet och var ordentligt nervösa. Det var inte alls självklart för folk att prova något nytt på den tiden, särskilt inte från en lokal uppstickare. Till slut tog dock nyfikenheten över och de begav sig iväg till Bishops. När de klev in genom dörren hörde de någon ropa från baren: “Vad bra att ni kommer, då kan vi åka och hämta ett fat till”. Resten är både lokal och internationell ölhistoria. Närke kulturbryggeri har ända från starten velat vara en motkraft till likriktningen i ölutbudet. Därför har man inte heller ryggat för att brygga vissa sorter, till exempel porter och stout som inte är bland det enklaste eller billigaste att brygga. – Vi har alltid tänkt att det är lika viktigt titta på modernt ölhantverk som att titta bakåt i ölhistorien. Finns det något ni undviker att ge er på? – Vi kommer nog att lämna spontanjäst öl därhän. Jag älskar den själv, men det är en helt annan värld. Spontanjäststammarna är lite speciella och kräver nästan ett eget bryggeri. Men det finns andra som gör det bra, exempelvis Brekeriet. De gör underbar suröl, som de ofta kallas i folkmun. Ni har haft olika årgångar av Stormaktsportern på förstaplatsen på Ratebeers internationella lista – det som i folkmun kallas för världens bästa öl. Hur gick det till? – Det var väldigt få som bryggde den typen av öl då. Dels är det dyrt, har en liten kundkrets, och tar lång tid. Men vi bryggde den redan som hembryggare och det var Håges förtjänst att vi började brygga den. Även Örebro bitter hänger med ända från hembryggartiden. 28 Minns du vad du gjorde när ni fick veta att ni var nummer ett första gången? – Jag minns att Sverigegänget av de som provar åt Ratebeer ringde och frågade om vi kollat webbsidan. Då hade vi tagit oss in på topp-50. Sedan bara klättrade och klättrade vi. Jag vet att det fanns folk i USA som undrade hur ett litet bryggeri i Sverige kunde ligga så högt upp på listan. Flera av årgångarna av Stormaktsporter har toppat listan, såväl 2009 som 2011 klev olika versioner av Stormaktsportern upp på förstaplatsen. En av hemligheterna bakom den långvariga framgången är att Närke kulturbryggeri inte stannat upp och sett Stormaktsportern som ‘klar’. – Vi fortsätter att utveckla den. Nu har vi en som håller på att lagras på svenskt whiskyfat från High coast whisky. Hur lång tid tar det för en Stormaktsporter att bli klar för leverans? – Först ligger den i jäskar och sedan i lagringstank. Sedan ska den över på träfat och därefter tillbaka igen en tid på tank. Vi brukar säga att en ung Stormaktsporter är ett år. Vi släppte precis en som inte var lagrad, den var 10 månader och är den yngsta vi släppt.