Utmärkt Örebro 1
Boken heter “Humle – det gröna guldet” och är skr
iven av Else-Marie K. Strese och Clas Tollin. Det var den förstnämnda som tog kontakt med Berith och Håge för att få ett användarperspektiv på sin forskning. – Hon arbetade som trädgårdsmästare på Julita gård och började katalogisera svenska humlesorter. Under arbetets gång har de lokaliserat svenska humlegårdar på gamla kartor från 1600-talet. På platserna för de gamla gårdarna hittade de också humle då rötter sitter djupt och lever länge. De har 24 svenska humlesorter arkiverade nu och en del har vi bryggt öl på. Forskningsprojektet ingick i POM – programmet för odlad mångfald som startades som ett nationellt projekt redan år 2000. Syftet är att främja ett långsiktigt bevarande och nyttjande av kulturväxter och deras vilda släktingar. Ni har vuxit tämligen organiskt, man har inte sett några påkostade reklamkampanjer från er sida. Har det varit medvetet? – Vi har aldrig gjort annonskampanjer där vi sagt “här är Örebros bästa öl”. Vi berättar gärna om våra öl men det är inte våran stil att tala om vad du ska dricka. Vi har aldrig velat prångla på någon våra öl. Behöver era öl bidra med något nytt? – Njae, det finns egentligen inget nytt under solen. Det ska vara något nytt för oss men det behöver inte vara bättre än vad alla andra gör. Om någon annan känner att det är något nytt så är det bra, men vi känner inte att vi behöver göra något nytt för marknaden. Vi vill framförallt göra de öl vi själva gillar och det ska vara smakrikedom och variation. Inget blask! Ni har fått utnämningen “Årets örebroare” vilket vi också kallar för “Årets eldsjälar”. Känner du igen dig i det? – Vi ser oss inte på det sättet, men det stämmer nog. Jag känner mig som en eldsjäl alla dagar, mer eller mindre. Brinner man inte för något ska man inte göra det. När man ser på sig själv hur man mår, både psykiskt och fysiskt, så ska man nog ta mer tid att utvärdera – brinner jag fortfarande för det jag gör? Men sedan behöver man också nytt. Det vi gjorde för 10 år sedan har vi gjort – idag gör vi nya saker. Det man gör måste leda framåt, det måste finnas utveckling. Finns det en gräns för när lagringen inte förbättrar Stormaktsportern? – Ja, vi har provat oss fram och någonstans mellan 3-5 år i snitt är höjdpunkten. Under åren har de inte bara producerat öl, de har även deltagit i olika samarbeten och faktiskt bidragit till forskning. – Vi har varit en del av ett forskningsprojekt i Julita. Vi höll på i tio år och i slutänden blev det en bok, en forskningsrapport i populärversion, berättar Berith och pekar mot en bok som finns till salu i en bokhylla längre bort i rummet. 29 Vem eller vilka i branschen skulle du själv ge ett sånt här pris? – Då skulle jag ge det till tre goda vänner som vi lärde känna för ungefär 20 år sedan. Det är Frank, Robert och Ursula, tre privatpersoner som bor i Bamberg i Franken och som främjat den lokala öltraditionen där. De har bland annat skapat en hemsida och utvecklat ett kortspel för att sprida kunskap om lokala öl och bryggerier.