Utmärkt Örebro 1
text Ulf Hjelting bild Tomas Karlsson INGEN HOKUS
POKUS – BARA KAFFE Några kilometer väster om Örebro ligger Lindbacka bruk. Där hittar vi kafferosteriet Cozocoffee och grundaren Oskar Cedermalm. E n smal gångbro leder in till det forna industriområdet i Lindbacka. Gångbron är avstängd för all biltrafik och under bron porlar Svartån på sin väg in mot Örebro. Här har det funnits både kvarn, pappersbruk, garveri och gummifabrik. Lindbacka har alltså en lång och brokig industrihistoria och fungerar idag som en mindre företagsby. Här hittar vi bland annat delikatessbutiken DiMalda som sommartid har en uteservering, blomstermakeriet som säljer blommor, Hej Kombucha som gör kombucha och så Cozocoffe som gör handrostat kaffe. Utanför lokalen för kafferosteriet står det en skylt med texten ”Öppet 8-19. Måndagar stängt”. En ringklocka finns intill dörren. – Det är öppet! tjoar Oskar när han öppnar dörren med ett ryck som följs av “Välkommen in!” I den minimala hallen står en frys/kylbox och en mängd kaffepåsar fyller hyllorna längs väggarna. Ett draperi och en skylt där det står ”här slutar lanthandeln” med ett efterföljande swishnummer avslutar. Det är innanför detta draperi som Oskar experimenterar med kaffebönor från jordens alla hörn och hur de ska rostas. Två stora pallar 56 med jutesäckar fyllda med kaffebönor upptar större delen av lokalen. Ett stort rosteri i gjutjärn står i ett hörn och i det andra har Oskar sitt rullande kafébord. – Vad gillar ni för kaffe? frågar han mig och fotografen. Framför Oskar står det en så kallad pour-over – det vill säga en filterhållare med filter med malt kaffe och med en tillhörande kaffekanna i glas under. – Ja, den här gör i princip samma sak som den där espressomaskinen för 11 lax du kan köpa i designbutiken. Principen är den samma – bara