Utmärkt Örebro 1
lite billigare, säger Oskar samtidigt som han häl
ler över varmt vatten från vattenkokaren. Intresset för kaffe började när Truckfighters, det band där Oskar spelar bas i, började turnera och det blev allt svårare att få tag på en vettig kopp kaffe. Det är inte alla länder som har ”svenskt kaffe” på sin meny. – Jag har suttit på flygplan och själv malt kaffe i en medhavd kaffekvarn. Snacka om att flygvärdinnorna tittat konstigt på en när man frågat efter lite varmt vatten, haha! Och allt har bara eskalerat. Vid vår senaste USA-turné så stack jag direkt efter soundcheck till närmaste kafferosteri för ett studiebesök innan konsert. Tro det eller ej, men trots brunt kaffeblask som Starbucks, så är det i USA som det ploppar upp flest mikrorosterier och det lite överallt. – Man ska inte underskatta Starbucks, även om jag inte dricker det själv, men man får samma smak varje gång och det är inte illa alls. Och faktiskt en konst i sig att få samma smak på kaffet varje gång. Oskar har malt bönor och hällt över varmt vatten och lokalen börjar fyllas av en välbehaglig kaffedoft. Fermenterade kaffebönor från Costa Rica står på menyn. Alltså jästa kaffebönor. Smaken är något syrlig och med en extremt lång eftersmak av kaffe. Smaksensationerna avlöser varandra i munnen. – Mörkt kaffe? Gillar du mörkt kaffe? Svartrostat? Varför då, frågar Oskar. – Jag gillar starkt kaffe så det kickar igång på morgonen. Det har liksom bara blivit så, svarar jag lite undanflyktigt. – Du vet att det är det absolut lättaste kaffet att tillverka och görs av de absolut sämsta bönorna, som rostas så hårt att varje skavank och bismak försvinner… även mögelangrepp. Nästa provsmakning är ett ljust kaffe med bönor från Colombia. Återigen fylls lokalen av en angenäm kaffedoft. Smaken är inte lika intensiv som det från Costa Rica. Detta kaffe faller fotografen på läppen mer än undertecknad. – Det här gillade jag. Mmm, riktigt gott, måste jag säga, säger han med ett leende. Är temperaturen viktig när man gör kaffe? – Både ja och nej. Vatten ska ju ha uppnått kokpunkt innan det hälls över de malda kaffebönorna, men om det är 96 grader eller 99 grader… ja, enligt mig har det mindre betydelse än vilken sorts bönor det är och hur de har rostat. Rostar man bönorna med hjälp av diesel? – Nej, nej, nej och åter nej! Absolut inte. Jag har också hört den där skrönan om att man rostar med diesel. Jag använder gasol när jag rostar och det lämnar ingen som helst smak på bönorna. Sedan experimenterar jag en del med bönorna. Nästa steg är att låta kaffebönor få ligga och dra åt sig kombucha som en av grannarna här tillverkar. Jag har ingen aning om hur, och om det, kommer att smaka något. Det blir en överraskning. I en del av lokalen står ett bord med några stolar. – Här tänker jag göra ett litet kafé med fem, sex sittplatser och utvidga min lanthandel. I sommar kan jag tänka mig några bord utomhus. Jag vill att alla ska kunna känna sig välkomna på besök för att få sig en god kopp kaffe. Min lanthandel är lite spartansk för tillfället, i kylskåpet har jag bröd från Lokal i Kumla, lättöl och kombucha. Och så säljer jag givetvis mitt kaffe i olika rostningar och tillbehör för att kunna brygga kaffe, men jag är inte främmande för att ta in fler saker att sälja av andra producenter. Hur kan du ha öppet fram till 19:00 i princip varje dag? – Jag kan styra dörren till rosteriet via wifi och har en liten kamera som går igång när dörren öppnas. Det gör att jag kan öppna och stänga dörren även när jag inte är här. Var hittar man ditt kaffe? – Främst via min hemsida cozocoffee.com, beställer man kör jag hem beställningen med min paketcykel, om det är inom rimligt avstånd i alla fall. Jag försöker hålla allt så ekologiskt som möjligt. Innan pandemin fanns mitt kaffe på några restauranger och caféer, men jag letar fler samarbetspartners som vill satsa på ett handgjort ekologiskt lokalt tillverkat kaffe. Kan du leva på det här? – Jag är lyckligt lottad att ha musiken som min huvudinkomst. Kafferosteriet är en bonus, men visst skulle jag vilja ha en större omsättning. Men pengar är inte mitt huvudmål och drivkraft i det jag gör – det ska vara kul också och det är det att rosta kaffe.