Utmärkt Örebro 1
no-tomater, vitlök från egna köksträdgården, oliv
olja från Civezza, samt pinfärsk mozzarella från Maria och Johan på gårdsmejeriet i Öskevik. Den vita med syrad grädde, potatis från Olles odlingar i Hjulsjö by, rysk dragon, salvia och svartkål från egna köksträdgården, kapris och olivolja från Civezza samt Pecorino-ost från Bredsjö blå. Hjulsjö 103 är väl värd en egen resa för sina pizzor. I en trivsam lokal en trappa ned vid Våghustorget finns Diné där burgare kan kombineras med ett bra ölutbud och musik. Årets bästa hamburgare är deras Cheese, en saftig och perfekt kryddad burgare på nymalt högrev med ost, ostcrème, karamelliserad lök, sallad och chipotle-majonnäs med mixed fries. Mixed fries är en blandning av fries från både vanlig potatis och sötpotatis. Till detta en perfekt krämig och litet bärig jordgubbsshake. Örebro Ölhall, på Järntorget, har ett brett och tilltalande ölsortiment vilket kompletteras med klassisk husmanskost. Här åt vi årets bästa lunch. En lågtempad, mjäll och smakrik flankstek med en het chimichurri, krämig potatisgratäng, rödvinssås och en tomatsallad. Till dessert en hallonpaj med vaniljsås. Så gott! Tivedens mat serverade matskribenten Paul Dahlgren årets bästa middag 2020. Wasa Källar´n, på Ringgatan i Örebro, är ‘årets kvarterskrog’. De matiga mackorna är populära som förrätt med eget val av rostbiff, kyckling, inlagd sill eller räkor. Husets egen tournedos är redan en klassiker – ”svart & vit” – med en stor bit oxfilé, gorgonzola- och rödvinssåser samt pommes. En fyndig och smakfull avslutning är den friterade ädelosten med en varm fikonsås och färska bär. I Rönne, mellan Skyllberg och Rönneshyttan, ligger Rönne kapell vilket blir årets café. Fridas bakverk är vackra och mycket inbjudande. Här finns klassiska kanelbullar, chokladbollar, kladdmuffins, morotskaka, hallonpaj, chokladtårta och favoriten citrontårta med maräng samt gott kaffe till. Lunchtid finns alltid en mustig tomatsoppa eller dagens rätt. Juletid erbjuds ett av vårt läns allra bästa julbord. Innovativa Davide och Sandra Lindqvist har kompletterat restaurangen Krogen som inte finns i Närkesberg med ett gatukök i Hallsberg med samma namn. Det sistnämnda är årets gatukök och serverar till lunch ytterst vällagad mat som köttbullar med potatispuré på källsprångpotatis, gräddsås, bergslagslingon och pressgurka eller möra revbensspjäll från Bergslagsdelikatesser med bbq-sås på Karintorpstomater samt potatisgratäng. Lämplig dryck är den egna colan. Hjulsjö 103, mellan Hällefors och Ljusnarsberg, lagade årets bästa pizzor, en röd och en vit. Den röda, med tomatsås av San Marza59 Mitt i skogen, där Askersund, Laxå och Karlsborgs kommun strålar samman, finns Tivedens mat. Vi startar årets middag genom att dela på två förrätter: Löjrom med råraka samt stuvade kantareller med kalvbräss. Huvudrätten är en ugnsbakad Vätterröding, färsk grön sparris samt en delikat Sandefjordsås. Den perfekta avslutningen är två desserter. Först en frisk sorbet på härliga hallon. Därefter den egengjorda vaniljglassen, färska jordgubbar och vispad grädde. Vilken måltid! Årets bästa enligt Paul Dahlgren Årets Restaurang - Boo Natur Årets Kvarterskrog - Wasa Källar´n Årets Gatukök - Krogen som inte finns, i Hallsberg Årets Cafe - Rönne Kapell Årets Pizza - Hjulsjö 103 Årets Hamburgare - Diné Årets lunch - Örebro Ölhall Årets middag -Tivedens Mat Årets servitris/servitör - Filippa Nilsagård