Utmärkt Örebro 1
Länets bästa pizzor finns hos Hjulsjö 103, mellan
Hällefors och Ljusnarsberg. Bageriet, caféet och rosteriet är öppet torsdag, fredag och lördag året runt och på fredagseftermiddagar erbjuds två sorters pizza. Beställning måste ske i förväg då de goda pizzorna, med frasig surdegsbotten, oftast är helt fullbokade. Vid vårt besök serverades en röd pizza, med tomatsås av San Marzano-tomater levererade av jordbrukskooperativet Agrigenus i italienska Campania, vitlök från egna köksträdgården, olivolja från Civezza samt pinfärsk mozzarella från Maria och Johan på̊ gårdsmejeriet i Öskevik. Samt en vit pizza med syrad grädde, nyupptagen potatis från Olles odlingar i Hjulsjö by, rysk dragon, salvia och svartkål från den egna köksträdgården, kapris, olivolja från Civezza samt Pecorinoost från Bredsjö Blå. Hjulsjö 103 är väl värd en egen resa för sina pizzor. I Örebro har vi fyra favoriter bland pizzeriorna. Fratelli är en, ofta fullsatt Italieninspirerad mötesplats som efter en brand har flyttat till krogtäta Stortorget. Här träffas gästerna i par eller gäng över en öl, ett glas vin eller en kopp kaffe. Specialiteten är pizzor, vackert serverade på träbrickor eller i kartong för hämtning. De nära tjugo olika pizzorna har alla, en tunn och frasig botten, med sås och god toppning. Vi gillar heta Diavola med tomatsås, mozzarella, ventricina salami, rödlök, rucola och hyvlad parmesan. Vegetariana är toppad efter bagarn´s humör och säsongens skörd. Bästa pizzan är den vita, löjrom, med syrad grädde, mozzarella, västerbottenost, rödlök, gräslök, citron och dill samt rikligt med löjrom. En bra dessert är att dela på en pizza con Nutella som är precis vad det låter som, därtill garnerad med färska bär. Paolo’s i Stora Hotellet erbjuder pizzor med en perfekt frasig och tunn pizzabotten. Kännetecknande är den goda mozzarellaosten, tomatsåsen med rätt ”sting” samt de bra råvarorna i toppningen. Pizzan kan ätas på plats i det trevliga caféet eller, kanske att föredra i dessa tider, avhämtas. Mest populär är Tricolore med mozzarella, parmaskinka med riven parmesan, färsk rucola och körsbärstomater. Pröva gärna en Carnivora med tomat, mozzarella, bresaola, mortadella, stark salami och parmaskinka. För de vilka önskar en vit pizza finns, Bianca con Salame, med mozzarella, vitlökssalami, parmesan och svamp. Sörens Vedugn, är ett positivt nytillskott i innovativa Sörbybacken. I vedugnen bakas pizzor gjorda på surdegsbottnar som toppas med färska råvaror. De nära tjugo pizzorna har fyndiga namn efter Sörens många pizzaälskande vänner. Pizzan Sören har en botten med vit sås och toppas med den egna salsiccian mozzarella, 65 grillad paprika och het chili, mycket god. Vegetariska Greta med tomatsås, toppas med mozzarella, aubergin, paprika, tomater, champinjoner, oliver och vitlök, fräsch. I Saluhallen håller Bella Italia det napolitanska pizzahantverket högt, med råvaror importerade från Italien, inklusive den stora vedugnen. För den som bara är lite sugen finns det lunchtid även prisvärda pizzaslicar. Pizza i Örebro Pizzan kom till Sverige i slutet av 1960-talet. Först i Örebro var pizzeria Napolitana, senare Palermo, som öppnade 1970 på Storgatan 21. Vid starten kostade en pizza 7 kronor. Idag råder en stor överetablering, med en pizzeria i de flesta kvarter/stadsdelar i länet. Vid en överslagsräkning fann vi nära 100 pizzaställen bara i Örebro. Bra Pizzaställen Bella Italia Fratelli Hjulsjö 103 Paolo’s Sörens Vedugn Foton Märta på Hjulsjö 103, lämnar ut länets bästa pizza!