NG Sthlm 1
”VI KOMMER ÄVEN HA EN PROVNING OM DRYCK MED BRETT
ANOMYCES, ALLTSÅ SOM SMAKAR STALL OCH LÄDER.” svensk hantverkscider där man fått möjligheten att träffa producenter och provsmaka. Spritmuseum har varit mycket viktiga för utvecklingen av svensk hantverkscider och deras utställning om cider är verkligen värd att besöka! Jättefin och inspirerande. I utställningen finns också möjlighet att provsmaka svensk hantverkscider. Vad betyder det egentligen för ciderintresset tror du, att en spelare som Spritmuseum har Cider-SM och håller cidermässor och dessa utställningar på temat? – Så mycket! I samband med Cider-SM samlar vi även in uppgifter om äppelsorter och tillverkningsmetoder för att samla och sprida kunskap och erfarenhet. Många ciderproducenter har även träffats där och hittat nya former för samarbeten. Och så har det varit otroligt roligt! Ni arrangerar själva ofta ciderprovningar. – Vi finns på Ekerö och har tillgång till en stor lada där vi håller cider och calvadosprovningar. Nu under våren kommer vi till exempel ha en stor calvadosprovning där vi kommer prata om allt från odling till skörd, destillering, historia och massa annat. Vi kommer prova runt tio olika calvados i olika ålder. Vi kommer även ha en provning om dryck med brettanomyces, alltså som smakar stall och läder. I cider kan man hitta sådana smaker men förstås också i öl. Så kommer också Johan Sjöstedt från 38 NÖJESGUIDEN | NR 05, 2020 Pomologik att hålla en provning hos oss om svensk hantverkscider. 2013 BILDADES CIDERFRÄMJANDET med det nobla målet att främja och utveckla hantverksmässig cider på svensk grund. Tillsammans med Spritmuseum och Riktig Cider ligger de bakom Cider-SM, samt Spritmuseums nya utställning Cider. Hanna Tunberg från Ciderfrämjandet fyller i. Vad är din personliga relation till cider? – Jag började dricka cider på krogen redan i 20-årsåldern vilket är ett tag sedan om jag ska vara ärlig... Det fanns inte mycket att välja på och det var bara på ”brittiska” pubar i Sverige som det alls var möjligt att få en pint cider från tapp. När jag många år senare jobbade på en vinimportfirma fick vi prover från en engelsk ciderproducent och jag fastnade stenhårt. I den vevan bildades också Ciderfrämjandet av deltagarna i en ciderutbildning som hölls i Skåne. Sedan dess har jag engagerat mig för den svenska hantverkscidern och bland annat fått förmånen att arbeta med svensk ciderhistoria tillsammans med ett par kollegor från föreningen. Vad är Ciderfrämjandet egentligen, vilka är ni och vad gör ni och varför? – Ciderfrämjandet är en intresseförening för ciderproducenter (amatörer och professionella), odlare, sommelierer och privatpersoner som vill verka för hantverkscider i Sverige. Vi har medlemmar spridda över hela landet och målsättningen är att öka kunskapen om svensk hantverkscider samt stärka förutsättningarna för småskaliga svenska producenter. Det gör ni bland genom att vara inblandade i Spritmuseums utställning om svensk hantverkscider. Berätta om projektet. – Sedan ett par år tillbaka har vi varit involverade i SM i hantverkscider som årligen avgörs på Spritmuseum. I höstas fick vi frågan om vi ville medverka i bakgrundsarbetet inför utställningen om svensk ciderproduktion och det tackade vi naturligtvis ja till. Det är fantastiskt att få vara en betydande del i att vår inhemska produktion av cider får spridning. Vad finns det mer att göra för att lyfta fram den svenska hantverkscidern och när tror du nästa steg i denna revolution kommer att inträffa? – Vi har kommit så långt de senaste åren och intresset för hantverkscider överlag har ökat stadigt. Snöbollen har satts i rullning och jag tror verkligen att det kommer att eskalera härifrån. Jag tror att vi kommer att se en ökad efterfrågan från restauranger som arbetar med lokalproducerade råvaror i köket. Sveriges sommelierer, som i övrigt utmärker sig som mycket duktiga på den internationella arenan, har i det avseendet legat steget efter kockarna i att leta högkvalitativa lokala produkter. Det förändras nu och jag tror att vi kommer att se en ökad efterfrågan både från restauranger och privatkonsumenter. Kan den svenska cidern konkurrera med den etablerade, traditionella och internationella cidern? – Vi är fortfarande relativt unga i de här sammanhangen men utvecklingen ser mycket positiv ut. Våra producenter går från klarhet till klarhet och vi har en fördel i att inte ha en cementerad tradition. Lekfullhet och nybyggaranda kännetecknar branschen idag och där i kan vi hitta en unik identitet. Vad tror du egentligen gemene man har för uppfattning om vad cider är och vad behöver man veta för att förstå vad cider faktiskt kan vara? – För de flesta är nog cider fortfarande synonymt med den kategori dryck som internationellt har kommit att kallas Swedish Cider på senare år. Lite enklare, sötare och mer läskliknande alkoholhaltig dryck med minst 15 procent äppelråvara. Inget fel i det, jag tror att kategorin som sådan är en bra inkörsport till ett mer avancerat ciderdrickande. För att förstå skillnaden behöver en ju faktiskt bara våga smaka och det är ett enklare steg från kommersiell cider till hantverksdito än från öl eller vin. Min förhoppning ligger i en yngre generation som redan från början har cider som ett valbart dryckesalternativ till öl eller vin.