Nöjesnytt Kalmar Öland 1
lammet & grisen Hej Mattias. Berätta om Lammet &
Grisens historia! –Bröderna Jan och Bengt Richert byggde Lammet & Grisen på Öland år 1969. Jan kom hem till Sverige efter att ha bott 9 år på Mallorca där han varit med och startat de första grisfesterna på ön. Bengt ägde Horns Kungsgård där han bedrev en mycket storskalig fåravel, och behövde avsättning för sin lammproduktion. Därför byggdes krogen på Kungsgårdens mark, och namnet var självklart. Man planerade ju att servera lamm för det fanns ju på Kungsgården, och gris för det var vad svenska folket gillade mest. Under 1985 var det dags för nästa generation bröder, nämligen jag och min bror Joachim, tillsammans med familj och vänner att ta över verksamheten. 1991 etablerade vi även Lammet & Grisen i Sälen vilket blev succé från start. Idag är Lammet & Grisens två restauranger bland de populäraste i Sverige. Jag förstår att det var väldigt uppseendeväckande när man byggde en stor Spanieninspirerad byggnad mitt på alvaret… –Ja det var det. När krogen skulle öppna kunde man i rikspressen läsa stora rubriker om ”det vita svartbygget på Öland”. Men tack vare en mycket glad invigningsfest, med kommunpamparna inbjudna, beviljades emellertid bygglovet i efterhand. Berätta lite om ert koncept! –Om man är på Öland ska man inte missa en kväll med öländsk fest på Lammet & Grisen. Krogen är helt unik med hela lokalproducerade lamm som grillas mitt i restaurangen, kockar som skär upp köttet framför dig, den stora medelhavsinspirerade byggnaden med murade valv, vitkalkade väggar och öppet i tak. Dessutom underhållning och en härlig stämning. Många av våra gäster säger att detta är ”semesterns höjdpunkt". Hur har Lammet & Grisen utvecklats under dessa 50 åren? –Lammet är nu för tiden en ”grön köttkrog”. Förr var det helstekta köttet nummer ett på tallriken för alla. För många är det nog fortfarande så, men för flertalet är nog alla supergoda tillbehör minst lika viktiga. Uppskattningsvis en tredjedel är kött och två tredjedelar är grönsaker och annat på en genomsnittlig tallrik. Vi har lyckats få till ett jättebra samarbete med flera fårfarmare på Öland och KLS i Kalmar. Därför erbjuder vi mestadels öländskt och småländskt kött. Gästerna kan välja bland 14 styckningsdetaljer hos kockarna och av dessa är hela 11 lokalproducerade! Vilket är ditt bästa minne från dina år på Lammet & Grisen? –Det har varit alldeles för många magiska kvällar genom åren för att kunna välja en. Vi hade en helt galen Karneval en kväll tidigt 80-tal och både gäster och personal kom maskeradutklädda. En annan kväll hade vi Molly Sandén med systrar på scenen. Prins Carl Philip kom som gäst med två livvakter en kväll. Men jag minns särskilt hur pappa Bengan myste då han sina sista år i livet besökte krogen och berättade att han var så himla nöjd och stolt över hur krogen han en gång startade hade utvecklats. TEXT: EMILIA THOR FYLLER 50 ÅR! I slutet av 1960-talet var det stor uppståndelse när Lammet & Grisen öppnade upp portarna till sin Medelhavsinspirerade restaurang – mitt på öländska alvaret. Inte trodde man väl då att det skulle komma att bli en av Sveriges mest uppskattade. Vi har pratat med Mattias Richert om hur allting började, succékonceptet och hur man ska fira 50-årsjubiléet i sommar. Hur ska ni fira 50-årsjubiléet? –Vi gör två saker. En ”Jubileumsvecka”, tisdag - fredag veckan efter midsommar med 50% rabatt på varmrätten för ölänningar och stamgäster. Veckan avslutas med en unik jubileumskväll den 29 juni med "extra allt”. Kvalitetsdrycker och härlig mat, sen står bland annat Tommy Nilsson och Robert Wells på scenen. Det blir en kväll det kommer pratas om länge!. I fakta LAMMET & GRISEN GRUNDADES: 1969 av Bengt och Jan Richert. DRIVS IDAG AV: Mattias och Joachim Richert med familj och vänner. LIGGER VAR: Mitt ute i bushen, utanför Löttorp på Norra Öland. SPECIALITET: Öländsk fest med helstekt lamm, gris och fantastiska tillbehör. 12 | nöjesnytt