KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER 1
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER VÄLKOMMEN & SYFTE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER SUMMERINGAR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOLÄGET
HÄLSOL Ä GET RACHAEL DONALDS GRUNDARE AV BIOSAY O
CH FORSKARE VID HARVARD UNIVERSITY Biosay är en app där användaren registrerar hur omgivningen påverkar välmående. Datan blir bränsle för artificiell intelligens och har som avsikt att på så vis skapa en gemensam, demokratiserad hälsa. – För att förstå våra hälsoproblem måste vi se bortom individen som patient och relatera till deras mänskliga erfarenhet med all dess komplexitet som härrör från de miljömässiga, biologiska, psykologiska och sociala faktorer som utgör vår hälsa, säger hon. Varför skapade du Biosay och hur fungerar appen? – För några år sedan var jag med om två olika bilolyckor som resulterade i hjärnskakningar. Jag blev hyperkänslig för min miljö. Vad som lät som en orkan var en bil som passerade mitt fönster. Som en del av min återhämtning ville jag spåra mina dagliga erfarenheter och började undersöka appar som kunde stödja mig i det. Det finns gott om mindfulnessappar men jag ville ha något som kunde spåra objektiva, fysiska och subjektiva känslomässiga upplevelser i respons till min omgivning. Den ledde till Biosay som ska kunna spåra känslor över tiden och därigenom förbättra vårt eget välbefinnande och samhällets hälsa. Idag behöver jag inte längre äta medicin för att reglera min puls och ämnesomsättning. Hur kan Biosay hjälpa till att förebygga hälsa? – Genom att utvidga modellen för ’samarbetsekonomin’ föreslår jag att medborgarnas crowdsourcade hälsodata i kombination med artificiell intelligens kan leda till en ny modell av ’samarbetshälsa’, som ger en ofattbar hälsoinsikt. Alla dessa data kommer att träna artificiell intelligensmodeller som används i vårdinrättningarna och innebär att hälsan hos en kommer att vara oupplösligt kopplad till hela samhällets hälsa. Finns det några risker med artificiell intelligens? – Vi behöver vara försiktiga när vi använder artificiell intelligens på grund av den partiskhet som finns i våra hälsodata idag. Om vi som samhälle fortsätter att drivas av det som är normalt eller vanligt, förlorar vi inte bara det som är avvikande utan även det som är extraordinärt. Det som förenar oss och verkligen förnyar medicinska upptäckter är inte våra gemensamma egenskaper, utan det som avviker från mängden. Enligt ett 30tal ledande forskare världen över6 bör människor – av miljö och hälsoskäl – hålla sig till en kost med enbart 14 gram rött kött per dag. Människor uppmanas att konsumera tio gånger mer bönor, linser och andra baljväx ter, än idag. Dessutom, menar forskarna, krävs en fördubblad konsumtion av grönsaker och en kraftig intagsökning av nötter och frön. Idag äter snittsvensken 82 gram rött kött per dag7 saker och frukt per dag8 och 365 gram grön. Livsmedelsverkets nuvarande rekommendation är högst 70 gram rött kött och chark, varav en mindre mängd chark, per dag och minst 500 gram grönsaker och frukt per dag. VAR FEMTE SVENSK SITTER STILLA MINST NIO TIMMAR PER DYGN TEKNOLOGINS UTVECKLING – BRÄNSLE TILL PREVENTIV VÅRD Nu sker en utveckling, pådriven av digitaliseringen, för att möjliggöra att människor världen över i större utsträckning ska kunna ta mer kontroll över sin hälsa och livsstil. Något som inte enbart berör maten. Genom digitala tjänster kan individer samla och följa sina egen hälsodata – som sedan delas med vårdpersonal. På så sätt kan risker flaggas upp långt innan de gjort sig till känna. Den teknologiska utvecklingen medför ett paradigmskifte, menar Marianne Larsson, chef för Healthtech Nordic, en samlad kraft för de nordiska hälsoföretag som bidrar till utvecklingen. – Många av de nya företagen inom hälsa gör individen mer kompetent. Trenden är tyd lig, det handlar om att individen blir stärkt 12
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOTRENDER
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KLYFTOR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER STRESS
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER BAKTERIER
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER TRENDSPANING: TARMFLOR
ANS TIDSEPOK
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ MÅR V
I
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ BLIR
VI FRISKARE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KÄLLOR & EXPERTER