KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER 1
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER VÄLKOMMEN & SYFTE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER SUMMERINGAR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOLÄGET
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOTRENDER
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KLYFTOR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER STRESS
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER BAKTERIER
B AKTERIER Samtidigt sker det global forskning kr
ing hur antibiotikaresistensen kan bromsas, om det så handlar om att kartlägga bakterier eller kroppens eget försvar. Sverige är ledande som land och hit vänder sig specialister från hela världen. Växjö Mikrobiologi är ett internationellt re ferenslabb för resistensbestämning av bakterier, dit organisationer hör av sig för att avgöra om en bakterie är resistent och om det finns antibiotika som kan fungera. Dess utom sprider Växjö Mikrobiologi information genom utbildningar till sjukvården och forskar fram nya metoder som alternativ till antibiotika. Internationella företag som Day Zero Diagnostics utvecklar en mer precis och snabbare diagnos, Viosera saktar ned resistenta bakterier och Armada är ett globalt projekt för att kartlägga bakterier. Formamp är ett EUfinansierat samarbete mellan fem länder där man forskar på antimikrobiella peptider som är kroppens egna försvar mot bakterier. ANTIBIOTIKARESTER I MAT Analyser visar att den mat som säljs i Sverige aldrig innehåller mer än extremt små mängder antibiotikarester. Det gäller både svenska och importerade produkter. Inom EU finns strikta regler för hur mycket rester av antibiotika och andra läkemedel som får finnas i mat. Reglerna säger också att djur som behandlats med antibiotika inte får slaktas direkt och att man måste vänta ett visst antal dagar efter behandling innan man tillvaratar mjölk eller ägg. På så sätt ser man till att antibiotikaresterna i maten är så små att de inte är en hälsorisk. Antibiotika ges aldrig i förebyggande syfte i varken svenskt eller importerat ekologiskt kött. Det är även längre karens tider inom ekologisk produktion, innan producenter får slakta eller sälja mjölken, för att minska rester i livsmedlen. Källa: Livsmedelsverket och Krav STEG FÖR STEG – SÅ BROMSAS RESISTENSEN Resistensen går inte att stoppa men det finns sätt att bromsa den. Enligt Björn Olsen finns det tre olika steg samhället måste ta, från individer till läkare, politiker och näringsliv. Människors efterfrågan på billigt kött leder till stora mängder antibiotika inom djurhållningen globalt för att förebygga att djuren inte blir sjuka när de fraktas eller föds upp tätt. Björn Olsens första förslag handlar därför om att minska köttkonsumtionen och välja svenskt kött där krav på bättre djuromsorg leder till låg antibiotikaanvändning. Det andra handlar, enligt Olsen, om att läkare måste bli mer restriktiva i att skriva ut antibiotika och patienter måste ta mer an svar i att inte pressa läkare att skriva ut. Det tredje går ut på att samhället bör miljöcertifiera antibiotika då preparaten är biologiskt aktiva substanser långt efter att de lämnat våra kroppar. Samhället måste också försäkra sig om att antibiotikan har produ cerats på ett hållbart sätt, och att man i framtiden inte tar in den billigaste antibiotikan som leder till höga utsläpp i avloppsvattnet när den produceras. Störst problematik finns idag i Kina och Indien där stora delar av läkemedel produceras och sedan släpps ut i vattnet. I vissa fall återfinns upp till en miljon gånger högre halter än i renat, svenskt kommunalt avloppsvatten8 . VÄRLDENS FÖRSTA ANTIBIOTIKAFLYKTINGAR Enligt Björn Olsen har dessutom pågående miljöförändringar i omgivningen direktkopplingar till antibiotikaresistensen. Att inte ha tillgång till rent vatten kan få ödesdigra konsekvenser och i värsta fall leda till att stora grupper tvingas fly sina hem. – Floden Indus i Pakistan är ett säte för världens största bomullsodling. Vad har bomull med antibiotika att göra? Jo, bomull är en törstig buske. Man har lett om mycket 51
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER TRENDSPANING: TARMFLOR
ANS TIDSEPOK
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ MÅR V
I
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ BLIR
VI FRISKARE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KÄLLOR & EXPERTER