KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER 1
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER VÄLKOMMEN & SYFTE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER SUMMERINGAR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOLÄGET
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOTRENDER
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KLYFTOR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER STRESS
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER BAKTERIER
B AKTERIER SÅ OROAS SVENSKARNA AV ANTIBIOTIKARESI
STENS Globalt Hur djur föds upp I sjukvården I Sverige Hur läkemedel produceras Mat jag köper i min matbutik Mat jag äter ute Den skolmat som serveras Vet ej 0% 20% 40% 60% Källa: ICA och Novus hälsoundersökning (2019) 80% 100% Inte alls Ja mycket Ja lite måste ta ansvar för att kunna bromsa antibiotikaresistensen. – I matbutiken ställs exempelvis konsumenten inför dilemmat att välja mellan svenskt kött, som kanske är dyrare, och utländskt kött som är billigare. Användningen av antibiotika i djurhållningen är väsentligt lägre i Sverige jämfört med många andra europeiska länder. Men det finns de som ställer sig frågan framför köttdisken: vad spelar det för roll vad jag gör? Det blir lätt att man väljer efter vilka konsekvenser det får för den egna plånboken. Viljan att ställa upp för andra är delvis en fråga om tillit och förtroende för samhällsinstitutioner som hälso och sjukvården, företag och politiker, men också för andra männis kor. Björn Rönnerstrand tror att starten på lösningen finns att vi inspirerar varandra. – Om andra människor kan tänka sig att göra uppoffringar, om andra kan bidra till minskad antibiotikakonsumtion för det allmännas bästa, då kan man tänka sig att också minska sin egen konsumtion, säger han. • 54 NYCKELSPANINGAR: VÅR TIDS NYA EPIDEMI. Antibiotikaresistens är ett verkligt och globalt hot mot mänskligheten. Även om antalet drabbade individer i Sverige är förhållandevis lågt idag, ser prognoserna dystra ut. Flera åtgärder krävs för att bromsa utvecklingen. MATENS ROLL. En stor mängd av den globala antibiotikaanvändningen sker inom djurhållningen. Utanför Sverige använder många bönder antibiotika, för att förebygga att djuren blir sjuka när de fraktas eller föds upp tätt. Att välja ekologiskt svensk producerat kött eller minska sin köttkonsumtion kan bidra till att bromsa spridningen av resistens. INDIVID- VS SAMHÄLLSANSVARET. Varje individ kan påverka utvecklingen genom medvetna val. Men en inbromsning kräver också övergripande samhällsin satser, i form av information och reglering.
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER TRENDSPANING: TARMFLOR
ANS TIDSEPOK
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ MÅR V
I
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ BLIR
VI FRISKARE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KÄLLOR & EXPERTER