KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER 1
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER VÄLKOMMEN & SYFTE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER SUMMERINGAR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOLÄGET
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER HÄLSOTRENDER
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KLYFTOR
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER STRESS
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER BAKTERIER
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER TRENDSPANING: TARMFLOR
ANS TIDSEPOK
TRENDSP ANING: T ARMFL ORANS TIDSEPOK studier om
hur tarmbakteriernas kopp ling till människors immunförsvar för att bland annat förhindra inflammation1 ännu är i sin linda har människor , och det forskas om påverkan på sjukdomar som diabetes, autism och depression. Det finns ännu inga kliniska bevis, men det sker akademiskt arbete kring kopplingen mellan hjärnan och tarmhälsan2 . Vissa forskare menar att hjärnan och tarmen påverkar varandra via en ’tarmhjärnaxel’ där tarmfloran bland annat skulle fungera som en barriär mot skadliga ämnen, och i förlängningen som ett alarm till hjärnan om att skadliga ämnen producerats2 . Studierna har fått stor uppmärksamhet i bästsäljande böcker och i medier, vilket lett till att läkare i debattartiklar upp manade medier att vara mer försiktiga i vilka hälsopåståenden de nyfiket börjat intressera sig för så kallade nyttiga bakterier, probiotika, liksom fibrer som föder dessa bakterier, prebiotika. Ett intresse som har lett till nya mattrender. MAT FÖR TARMFLORAN 49% ger redaktionellt utrymme till. Men även om forskningen ALINE DE SANTA IZABEL GRUNDARE AV SYNBIOTIC KITCHEN Hur jobbar Synbiotic Kitchen för en bättre tarmhälsa? – Synbiotic Kitchen tar vetenskap kring människors tarmflora in i köket. Vi utvecklar växtbaserade produkter, än så länge i prototypform, med ingredienser som är bra för vår mage, bakterier och planeten. Förutom vår första produktlinje, där en yoghurt ingår, samarbetar vi med matproducenter och restauranger för att de ska införa mat som är bra för tarmfloran. Vetenskap är ryggraden i vår verksamhet och vi samarbetar med ledande forskare från olika universitet i Sverige, som Chalmers och Lunds universitet. Vad för typ av mat rekommenderar du och vilka fördelar finns? – Rätt typ av mat är det lättaste sättet att förebygga sjukdom på. Vi förespråkar växtbaserad Robert Caesar är docent i molekylär medicin vid Wallenberglaboratoriet på Göteborgs universitet. Enligt honom är grundprincipen för en god tarmhälsa att man ska äta mycket och varierande kost fibrer, frön, grovt bröd, gröna växter och andra växter som växer ovan jord. Detta överensstämmer med de nationella kostråden. – En rik och varierad tarmSKULLE KUNNA TÄNKA SIG ATT ANPASSA MATVANOR FÖR ATT GYNNA TARMFLORAN flora med kapacitet att fermentera olika typer av fibrer är bra, säger han. Naturligt återfinns probiotika framförallt i syrade grönsaker och syrade mejeriprodukter som fil och yoghurt. Elva procent mat. Fermenterad mat som surkål är en av de äldsta typerna av funktionell mat, och det behöver inte vara mer avancerat än så. Det är fullt av mikroorganismer, enzymer och vitaminer. Och genom att addera mer fibrer i sin kost hjälper man de bra mikroorganismerna i magen att utvecklas och skapa en balanserad tarmflora. Vilken roll får mat för framtidens hälsa? – Åttio procent av kroniska sjukdomar är relaterade till vår livsstil och kan förebyggas, inte minst genom bra matvanor. Människor har skapat en massa problem genom att äta dålig mat, samt producera fel mat och på fel sätt. Mat står i centrum i framtiden. I stället för att producera mat som gör oss sjuka, behövs mat som förbättrar hälsa och välmående. Konsumenter gör allt mer medvetna val vad gäller sin livsstil, inte minst den mat man stoppar i sig, och här blir den individanpassade kosten extra viktig framåt. Det är något vi aktivt forskar i som företag. Vi har alla olika typer av tarmflora och den kan optimeras på olika sätt. 59
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ MÅR V
I
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER UNDERSÖKNING: SÅ BLIR
VI FRISKARE
KLYFTOR, STRESS & BAKTERIER KÄLLOR & EXPERTER