TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Lönsamt att sälja grot till eld
ning
TIDNINGEN TILLVÄXT Mattias har valutasäkrat sitt g
årdsstöd från EU
TIDNINGEN TILLVÄXT Ung företagsstjärna skördar fra
mgångar
TIDNINGEN TILLVÄXT Prisbelönt forskare om cirkulär
bioekonomi MARKNAD Satsar på hemleverans av kött l Tre vänner från Jämtland och ett nätverk med ekologiska gårdar har sedan några år tillbaka bildat Gårdssällskapet. Detta sällskap erbjuder hemleverans av färskt kött i stora delar av landet. Tanken är att den som är intresserad av gott kött ska kunna få detta direkt från sin lokala bonde – utan mellanhänder. Mötet Gårdssällskapet vill att deras kunder ska veta att köttet kommer från välmående djur som lever på ekologiska gårdar med ansvarsfull djurhållning, vilket kostar mer. Gårddssällskapet samarbetar med elva gårdar i Mellansverige och levererar både nötkött, griskött och kyckling. KÄLLA: GÅRDSSÄLLSKAPET … med vinnaren av utmärkelsen Paper Province Award 2022. Västergötlands nya landskapsrätt består av oxcarpaccio (se bilden), Vänerlöjrom och jordärtskocka till förrätt, kornotto, rotabagge och Wrångebäcksost till varmrätt och äpplen, Ryttmästarbrännvin samt havre- och höglass till efterrätt. FOTO: KATJA RAGNSTAM/WESTSWEDEN.COM Oxcarpaccio på menyn från Västergötland l I slutet av förra året – på Måltidens dag på Skansen – presenterades Sveriges nya landskapsrätter. Det kommer under året att läggas än mer fokus på dessa i och med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad 2023. Den stora nationella presentationen ”Nya Svenska Landskapsrätter” hålls i maj i Stockholm i samarbete med Sveriges 21 landshövdingar, de tre akademierna (Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Måltidsakademien och Gastronomiska Akademien) samt riksorganisationen Folkets Hus och Parker som alla är med och står bakom initiativet med de nya landskapsrätterna. KÄLLA: KSLA, MÅLTIDSAKADEMIEN Lammköttet har inte fått något lyft ännu l Produktionen av lammkött i Sverige har minskat med 310 ton eller 6,2 procent de senaste tio åren. Det visar Jordbruksverkets senaste marknadsrapport om fårkött. Samtidigt har importen ökat med 5,2 procent. Det betyder att den svenska marknadsandelen har minskat, vilket inte är i linje med trenden för andra köttslag, där marknadsandelen har stärkts. Under samma tid har totalkonsumtionen per capita av lamm12 Tillväxt kött minskat med 7,4 procent eller ett drygt hekto. Den ligger nu på 1,48 kilo per person och år. Det finns enligt rapporten får i alla Sveriges län. De län som har flest får är Västra Götaland (13,8 procent av totalantalet), Gotland (11,6 procent) och Skåne (11,3 procent). För de flesta av Sveriges knappt 8 500 fårföretagare är fårproduktionen en deltidsverksamhet. KÄLLA: JORDBRUKSVERKET, FOTO: SHUTTERSTOCK Maria Sandberg Ålder: 55 år. Utbildning: Kemi på Stockholms universitet. Doktor i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet. Aktuell som: Uppmärksammad forskare. Fick utmärkelsen Paper Province Award 2022. Togs samma år upp på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens 100-lista, för forskning med stor potential att skapa värde för näringsliv och samhälle. Intressen: Resa och friluftsliv. Brinner för: Koppla ihop industri och universitet. Ge våra studenter intressanta och viktiga lärdomar. Undervisning är väldigt viktigt.
TIDNINGEN TILLVÄXT Att besöka ett sågverk är mycke
t intressant och spännande.
TIDNINGEN TILLVÄXT 1 miljon tändstickor av en enda
asp
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogens betydelse för Rachel Mo
hlin
TIDNINGEN TILLVÄXT Biobränslen kan användas till m
ycket
TIDNINGEN TILLVÄXT Grisarna ska ge ökad bördighet
TIDNINGEN TILLVÄXT Morotskaka är inte den enda räd
dningen
TIDNINGEN TILLVÄXT Skillnad på skogskonto och skog
sskadekonto