TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Branschen jobbar för att höja i
ntäkterna
TIDNINGEN TILLVÄXT Olja och el byttes mot flis
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogens värde ska beräknas på n
ytt sätt
TIDNINGEN TILLVÄXT Maria Wetterstrand vill se håll
bart skogsbruk
TIDNINGEN TILLVÄXT ELLINOR LUNDSTRÖM Länschef på H
andelsbanken i Norrbotten
TIDNINGEN TILLVÄXT 245 fåglar i den svenska faunan
TIDNINGEN TILLVÄXT Besatt av att utveckla
TIDNINGEN TILLVÄXT Sverige – ett glest befolkat la
nd
TIDNINGEN TILLVÄXT Lång erfarenhet av att odla pep
parrot
Jordmånen påverkar hur pepparroten växer. I Fjärå
s växer den på tvären, men i Ungern och Ukraina är matjordslagret större, vilket gör att den växer vertikalt. Produktionen på Cajom Producerar tillsammans med ett antal lokala odlare 15–18 ton pepparrot varje år. Förädlar totalt 180 ton pepparrot samt 70 ton ingefära och 15 ton vitlök varje år. Utöver produktion under varumärket Cajom tillverkar och paketerar man många andra produkter till stora aktörer inom livsmedelsbranschen, till exempel vitlök/kebabsås, BBQsåser och olika sorters dressingar. Malena Johansson märker pepparrot som ska distribueras till restauranger och butiker. Sedan hon > normalt runt midsommar, ska alla nya rötter varsamt lyftas upp och rensas. Det kallas omläggning och sker helt manuellt, där en person kör traktorn och en annan ligger ner bakom den och skär och rensar. Men man måste vara försiktig så att inte rotsystemet längst ner på roten skadas. Man räknar med att ett hektar pepparrotsodling kräver ungefär 1 000 arbetstimmar. Det kan jämföras med morotsodling, där man får lägga 280 arbetstimmar på samma yta. CAJOM STÅR TILLSAMMANS med ett antal lokala odlare för cirka 75 procent av den svenska skörden, där Cajom också sköter förädlingen: 30 Tillväxt Nyskördat! tvättar, styckar, river, paketerar, kylförvarar och distribuerar. I början av 2020 flyttade de merparten av produktionen till modernare lokaler i Fjärås industriområde, där man tog över lokal och personal från ett lokalt mejeri. Arbetsstyrkan dubblades, och i dag arbetar elva personer på företaget. Men precis då kom pandemin, och allt sattes i gungning. Daniel Boström blir plötsligt allvarlig: – Det tog tvärstopp. En stor del av vår produktion levererar vi till restauranger, och för många av dem har det också blivit en grej att kunna stoltsera med att servera svensk pepparrot. Nu stoppades allt, och jag satt faktiskt här och funderade på om det var så här MEN SÅ VÄNDE det. Restauranger ställde om. Långsamt började produktionen rulla igen. När året summerades hade Cajom ökat sin omsättning med 70 procent. Nästa år, 2021, ökade den med ytterligare 30 procent. Kanske är det som oraklet i Delfi påstås ha sagt, att rädisan är värd sin vikt i bly, rättikan i silver men pepparroten sin vikt i guld. Roten är omtalad även som medicinalväxt och användes förr i tiden för att mildra både feber och gikt, men det finns inga vetenskapliga belägg för att det fungerar. Dessutom innehåller den mycket det kändes att se sitt bolag gå i konkurs. Det var tufft, väldigt tufft.
TIDNINGEN TILLVÄXT Gott om spannmål men importen b
ehövs
TIDNINGEN TILLVÄXT Bankgirot försvinner – ersätts
av P27