TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Branschen jobbar för att höja i
ntäkterna
TIDNINGEN TILLVÄXT Olja och el byttes mot flis
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogens värde ska beräknas på n
ytt sätt
TIDNINGEN TILLVÄXT Maria Wetterstrand vill se håll
bart skogsbruk
TIDNINGEN TILLVÄXT ELLINOR LUNDSTRÖM Länschef på H
andelsbanken i Norrbotten
TIDNINGEN TILLVÄXT 245 fåglar i den svenska faunan
TIDNINGEN TILLVÄXT Besatt av att utveckla
TIDNINGEN TILLVÄXT Sverige – ett glest befolkat la
nd
TIDNINGEN TILLVÄXT Lång erfarenhet av att odla pep
parrot
GÅRDSREPORTAGET Riv inte på längden ... ... utan
på tvären! Det gäller att riva pepparroten åt rätt håll, på den finare sidan av rivjärnet, så att aromerna tydligt kommer fram. Den som river längs med roten i stället för tvärs över får en trådigare råvara, där smakerna inte blommar ut på samma sätt. ”Det är som att skära en köttbit åt fel håll”, säger Daniel Boström. började arbeta här har hon upptäckt nya sätt att använda pepparrot i maten. mer C-vitamin än motsvarande mängd apelsin, och därför var den populär hos äldre tiders sjömän, eftersom den minskade risken att drabbas av skörbjugg. rot för eget bruk hemma på tomten. Visst går det, men man ska veta vad man ger sig in på: – Den har förmåga att sprida sig, så I FÖRÄDLINGSFABRIKEN blandas doften av nyriven pepparrot med ingefära. Cajom importerar och säljer 70 ton ingefära varje år samt 15 ton vitlök som ett komplement men det är ingenting som passar att odla här. – Både ingefära och vitlök är svårt att odla i stor skala i Sverige, det passar inte vårt klimat, säger Daniel Boström. Han höjer också ett varningens finger för att själv börja odla pepparinnan du vet ordet av har du pepparrot i hela trädgårdslandet och in till grannarna. Cajom hanterar 180 ton pepparrot Den har förmåga att sprida sig, så innan du vet ordet av har du pepparrot i hela trädgårdslandet och in till grannarna. Daniel Boström varje år, men produktionsledaren Malena Johansson har ännu inte tröttnat på smaken. I stället har hon börjat se den som en krydda man kan ha till det mesta. – Man kan till och med ha det till kräftor, blanda smör och pepparrot och gratinera över dem, säger hon. Daniel Boström nickar. När vi passerade den glassfabrik som ligger i nära anslutning till Cajoms produktionslokaler konstaterade han visserligen att pepparrotsglass ”inte är lika gott som det låter”, men i övrigt verkar det inte finnas någon hejd på hans kreativitet när det gäller användningsområden för växten. Han hoppas att den snart ska bli en lika självklar bordskrydda som på restauranger i norra Frankrike och södra Tyskland, där den har sin självklara plats bredvid salt, peppar och ketchup. Dessutom har Cajom börjat experimentera med att använda blasten. Det började som ett projekt för att minska matsvinnet, men snart upptäckte Daniel Boström hur väl den fungerar på många olika sätt. Tillväxt 31 >
TIDNINGEN TILLVÄXT Gott om spannmål men importen b
ehövs
TIDNINGEN TILLVÄXT Bankgirot försvinner – ersätts
av P27