Sommarguiden Malmö 1
Bra krogar i Malmö Oavsett om du vill lägga en fö
rmögenhet på en välsmakande middag eller bara äta något lätt så är Malmö rätt stad för sig. Här listar vi några utsökta krogar för såväl stora som små plånböcker. Text: Christel Molin Art of Spices, Rådmansgatan 7 En halvtrappa ned på Rådmansgatan 7 i Malmö hittar man Roshani Jonnalwar som med kärlek, hjärta och till och med medicinsk kunskap lagar autentisk indisk streetfood från grunden, något hon själv saknat i Sverige. Detta är så nära du kan komma indisk mat utan att vara i Indien. Atmosfär, Fersens väg 4 De välkomponerade rätterna som alla är lika stora till volym och pris, anpassas efter den aktuella säsongen. Mellanrätter serveras och tanken är att du ska kunna komponera din egen meny. Med några val av kött, soppa, fisk och skaldjur lämnas inget åt slumpen. Restaurangen utstrålar en exklusivitet som till lika stor del återfinns i ambitionsnivån kring maten. Plus för prisvärd meny. Blå hoddan, Banérskajen Blå Hoddan är en av de välkända fiskehoddorna vid Malmö Museer och här bedriver man ett småskaligt kustnära fiske från egen båt. Just Blå Hoddan fokuserar på torsk, skrubba, rödspätta och piggvar, men man har även bland annat säsongsfisk, sillinläggningar och rökt fisk till salu i hoddan. Sedan 2019 har man här även uteservering där man erbjuder maträtter som fish & chips och sill med mos. Bouchon, Andrélundsvägen 5 Bouchon är ett sydfranskt bistrokoncept som tagit skepnad av en kvarterskrog. Hoppa in för en mellanrätt och ett glas i baren eller gå loss på krogens menyförslag med tillhörande dryckespaket. På matsedeln figurerar rätter som råbiff och kalvhjärna med kapris och brynt smör, men här syns även ostron fine de clair. Ett urval av franska viner finns att välja på till maten. Brunchoteket, Stortorget Här hittar du ett helhjärtat engagemang för brunch hela dagen, varje dag. Med inspiration från städer som New York, London och Melbourne bjuds du på amerikanska pannkakor, egg benedict och andra brunchklassiker. Bullen – två krögare, Storgatan 15 Bullen, tidigare Två Krögare, är en anrik restaurang som har funnits i samma lokaler sedan 1897. Känslan av en svunnen tid sitter kvar i väggarna och bidrar till restaurangens charm. Med vällagade rätter på menyn serverar Bullen husmanskost på ett klassiskt och genuint vis. Escama Gastrobar, Fersens väg 4 Ägaren till restaurang Atmosfär står även bakom grannen Escama, en gastropub som kör på sitt eget spår med pintxos - Baskiens svar på tapastraditionen. Bakom en lång bardisk står här ett team av kockar och förbereder de små serveringarna av allt från fläsksida till bläckfisk och ceviche på beställning, fast med lite extra fokus på fisk- och skaldjur. Vinlistan innehåller en hel del spanska och portugisiska viner. Kockeriet, Norra Vallgatan 28 Kockeriet är Malmös klart mysigaste finkrog. I kombination med ett kök som förmår leverera rättframma, ärliga och fint balanserade smaker utan att glömma en klick smör på slutet eller en oväntad kul twist är det ett vinnande koncept. Här, i den rustika matsalen med frilagda takbjälkar och ombonad varm belysning i det vackra gamla huset i Sankt Gertrud, vill vi helt enkelt gärna hänga – och det alldeles oavsett om Taylor själv råkar titta in eller ej. Stämningen 18 är tillåtande och avslappnad även om gästmixen drar mer åt medelålders, städat och välklätt än ungt och röjigt. Lokal 17, Hjälmarekajen 17 Lokal 17 bjuder på nordisk mat med influenser från när och fjärran. Skön social stämning präglar miljön på denna moderna matbar och afterworkfavorit, som även stoltserar med hamnutsikt och upplevelsepaket. Avskalat och polerat lyder allt från råa betongväggar och den öppna baren i lokalens mitt, till bord i trä och vitt, designstolar samt lampor som hänger lågt från det höga taket. Allt utgör en snygg bakgrund för färgsprakande små- och mellanrätter som med goda råvaror i säsong talar om Malmö, kontinenten och världen. Dessa får dessutom fint sällskap av välblandade cocktails samt ett stadigt urval av vin och hantverksöl. Lyran, Simrishamnsgatan 36A Det är som att komma hem till någon. Vid det stora köksbordet sitter ett gäng vänner i medelåldern och skålar i bubbel. Bakom det välutrustade barköket står kvällens två matlagare, snickesnackar råvaror med de unga matintresserade som sitter där, förbereder middagen i godan ro och hejar glatt på de gäster som efter hand trillar in. En spiraltrappa ringlar sig till nedervåningen där ytterligare bord står placerade med utsikt mot något som ser ut som ett akvarium för vin. Lyrans naturvinslager går inte av för hackor och kompletteras dessutom förtjänstfullt med lokal cider, öl, egenhändigt smaksatta likörer och fermenterade juicer.