Sommarguiden Malmö 1
KÖPENHAMNSKROGAR Köpenhamnsmat Köpenhamn är en ma
tstad av rang, strösslad av michelinstjärnor och fylld av kreativitet. Här är några få av namnen värda ett besök. Text: Peter Steen-Christensen Lola ”Her name was Lola, she was a showgirl”, sjöng Barry Manilow 1978. Det handlade om krogen Copacabana där kärleksparet Lola och Tony huserade tills gangstern Rico blandade sig i leken vilket slutade med slagsmål och en skjuten Tony. Det är helst inte så köpenhamnska Lola vill kommas ihåg gissar jag. Lola är istället en avslappnad kvarterskrog som ligger i en gammal vindmölla/väderkvarn. Maten är inspirerad av hela världen och har grönt och ekologiskt som ledord. De anstränger sig för att berätta att Lola handlar om laget, och att vi alla är vandrade dagböcker med spännande historier att berätta men vi kan inte låta bli att berätta om köpenhamnska Kamilla Seidler som 2012 flyttade till Bolivia för att öppna upp och bli kökschef på Claus Meyer-ägda Gusto. Projektet var inte bara tänkt att vara en fine dining-restaurang utan en slags kockskola för fattiga ungdomar som inte hade råd med dyra utbildningar. På en gång blev de utnämnda till Sydamerikas bästa nya restaurang och har sedan dess alltid rankats som Bolivias bästa och bland kontinentens bästa restauranger. För ett par år sedan flyttade dock Kamilla Seidler hem till Köpenhamn med titeln som Sydamerikas bästa kvinnliga kock i handbagaget och öppnade just Lola på Christianshavn. Lola är precis som Gusto uppbyggt på vissa sociala principer och har snabbt nått stor framgång som en informell högborg för spännande smaker. Du kan såklart välja en enkel rätt men också en helkväll med deras genomgående meny till en dansk sexhundring. Deras säljpitch är ”från maten i restaurangen, till vinet i baren och dansen i trädgården. Det är här Lola tar hand om sina nära och kära.” Christianshavns Voldgade 54 restaurantlola.dk Nationalrätt När man pratar om vad som är Danmarks nationalrätt så är det säkert många som gissar på öl. Det är ju varken en rätt eller fel, men jag satsar mina pengar på smörrebröd. De danska läckerbitarna uppbyggda med färskt rågbröd i botten som sedan mer eller mindre är dränkta i flera lager pålägg. Denna traditionella rätt har fått en liten renässans under de senaste åren och nu har vi ytterligare en rågbrödspusher att berätta om. Madklubben öppnade sin första restaurant, i vad som skulle komma till att bli en stor härlig familj av restauranger, någon gång i 2007. Målsättningen är samma idag som den var då, att erbjuda läcker mat till en väldigt bra peng, serverat i tjusig omgivning av trevliga människor. Ganska enkelt med andra ord. Madklubben København, som är den ursprungliga matklubbsrestaurangen, ligger på Store Kongensgade och hyllar det danska köket. På kvällstid så är det modern dansk mat det handlar om men under lunchtid så hittar vi vad vi letar efter. Klassiska danska smörrebröd och till ett pris som gör att alla kan vara med. I den ljusa källarlokalen sjunker du ner i en dansk möbelklassiker och blir serverad rågmackor med sill, ägg, räkor, lax, potatis, rostbiff, skinksallad, ”hönsesallad” (vilket är kyckling), råbiff av nötköttsinnanlår och så naturligtvis rödspättan med remouladsås. Till det kan man såklart välja något annat än öl, men då är det nog flera som skulle kalla en för dum i huvudet. Madklubben København, Store Kongensgade 66 madklubben.dk Nya Neapel När man tittade på den årliga listan med Europas 50 bästa pizzerior (utanför Italien) såg man att topp-tio-listan hade fyra återkommande namn. Två av dessa är från Köpenhamn där både Bæst (på plats nummer fyra) och Pizzeria Luca (ramlade in på plats nio) bakar pizzor värda den långa vandringen över Öresund. Så hur får man så enkla ingredienser som tomatsås, smält ost och spröd deg att sjunga tillsammans i den grad att folk från andra länder uppmärksammar de varma bakverken? Hos Luca är det den kalljästa pizzadegen (i 72 timmar) som är hemligheten sägs det. Vetskapen om att det krävs 72 timmars kärlek kommer från italienska pizzabagaren Luca Platania som har gett namn åt restaurangen. Det krävdes tre dagar och många flaskor rödvin från de danska pizzaentreprenörerna under ett besök i Rom innan han gav dem degreceptet på skrift. Ett par importerade italienska pizzabagare som ska vårda arvet har säkert också varit en bidragande orsak kan man gissa. Luca, Gammel Strand 42, Rosenvængets Allé 6 på Österbro Bæst, Guldbergsgade 29, Nørrebro 28