Sommarguiden Malmö 1
KÖPENHAMNSKROGAR Välsmakande veganskt Vegansk fin
e-dining hör kanske inte riktigt till vanligheten. Men det är vad som hittas på nya Restaurang Ark som ligger mellan Torvehallerne och Søerne (alltså ”sjöarna” för dig som saknar slutledningsförmåga). Bakom satsningen hittar man två australiensiska surfarbröder som också driver den tidigare etablerade, och lika veganska, restaurangen Souls – med den tjusiga taglinen ”Eat like you give a fork”. Deras nyare baby är genomtänkt och hållbar, och inte bara på menyn. Allt, mat som inredning – lampor, bord, stolar - har sökts fram inom en radie på två timmar från din middagsstol. Den plantbaserade maten följer säsongerna och innehåller grill-, rök- och umamismakande ingredienser som svampar och nötter. Bland dryckerna sticker deras Copenhagen Milk Punch ut. Mjölkpunsch är en konserveringsmetod från 1500-talet och deras variant tar 36 timmar att skapa. Restaurant Ark, Nørre Farimagsgade 63 restaurantark.dk Queen’s Delight Ok, alla franska bagare med ett uns av självrespekt sätter stolt sin éclair – förmodligen au chocolat – överst bland sina paradrätter. Éclair är ett avlångt bakverk av pâte à choux-deg fyllt med allehanda konditorivaror, eller bara vanilj, doppad i fondant-glasyr. Éclair betyder blixt på franska, och förmodligen heter bakverket så för att man inte kan låta bli att äta dem med ljusets hastighet. Naturligtvis, som med allt annat, så har bagare världen över utvecklat klassikern så den kommer i allsköns varianter. Raisa Petrescu, som tillsammans med sin man Sebastian, har öppnat Queen’s Delight i Köpenhamn, har varit i lära hos franska konditorvirtousen Joakim Prat som både samlar på Michelinstjärnor och driver Maitre Choux i Londons South Kensington vilka fokuserar på éclair. Raisa har lärt sig ett och annat. Queens Delight – med undertexten ”insanley delicious eclairs” - ligger i en liten källarlokal och erbjuder förutom ”originalet” smaker som cheesecake med hallon och blåbär, tiramisu, hasselnötskräm eller saltkaramell med choklad och sydamerikanska tonkabönor. De säljer sina éclairs för 35 danska kronor styck. Inte superbilligt, de är ju inte stora, men nivån är såklart flera snäpp högre än bakverk hos en lokal bagare. Och man äter ju inte en. Eller två éclairs. Man kan faktiskt inte sluta. Queens Delight, Grönnegade 37 queensdelight.dk Djävulens verk Jag vet att namnet Lucifer är förbjudet i Nya Zeeland. Mörkrets furste vill man helst inte ha med i skolsystemet. Men Lucifer betyder tydligen också ljusbringaren på latin, det var namnet på en romersk gud och såklart den fallna ängel som tidigare stod gud allra närmast, innan den blev förförd av mörka krafter. Lite så är det på Köpenhamns nya mat- och festpalats under just namnet Lucifer, man ska kunna släppa ut håret och låta sig frestas. En hedonistisk fristad där man kan dansa med sina inre demoner. Lucifer erbjuder också Köpenhamns största spegel så man kan se sig själv i ögonen när man syndar. Deras programförklaring är att Lucifer är en restaurang med högt till tak, där gästerna bjuds in i en värld av eld och varma kryddor. Den består av två avdelningar, en bardel och en restaurangdel där den senare har en fyrameters öppen eldstad som mittpunkt. Lika delar mat och njutning står alltså i centrum, menyn rymmer både fisk och kött såväl som grönt medan kryddor och smaker från hela världen har blandats. Välj mellan hummer, piggvar, lamm med mera eller ta deras 12-rätters meny för 425 danska kronor. Deras viktigaste idé är såklart att de ska kunna behålla dig hela kvällen – från middag genom barhäng till partystämning på sentimmarna. De kallar det för ett ”one-stop pleasure house” på ren danska. Hemma i Sverige är för övrigt namnet Lucifer fullt tillåtet, vi har 119 manliga och två kvinnliga Lucifers. Lucifer, Store Kongensgade 59 lucifer.dk 30