BD 1
Port Historien om portvin är både lång och krokig
. Här är sammanfattningen och de välbehövliga pekpinnarna och tipsen. TEXT: JOAKIM BRAGE-GUMPERT Dourodalen i norra Portugal är en fotogenisk plats och ett område med många fantastiska viner. Området präglas av sina branta soldränkta sluttningar och terrasserade vingårdar som sträcker sig upp ur den djupa dalgång där den breda floden Douro långsamt slingrar sig fram mot Atlanten. Här i området strax öster om hamnstäderna Porto och Vila Nova de Gaia föddes och utvecklas än idag ett av våra mest älskade starkviner. Det söta och smakrika portvinet som vi så gärna dricker i juletider, men som jag personligen älskar att njuta av året runt. Portvinerna har en alkoholhalt runt 20 procent. Eftersom man tillsätter druvsprit innan jäsningen är helt klar behåller vinet sin sötma samtidigt som alkoholhalten höjs. De röda portvinerna är vanligast, men det finns också vita. Redan 1769 fick Dourodalen som en av de första i världen en områdesbeteckning för sina viner. Ett varumärkesskydd som garanterar att vinerna kommer från den rätta platsen och görs enligt uppsatta regler. Även om över 100 druvor är tillåtna så använder man sig av de fem blåa druvsorterna Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz, Touriga Francesa och Touriga Nacional och de gröna Malvasia, Viosinho, Gouveio branco, Verdelho och Rabigato branco. Portvinet som fenomen upptäcktes redan på 1680-talet då engelska handelsmän fick testa ett vin från ett kloster i staden Lamego, vid Dourofloden. Vinet var fortifierat med ett druvdestillat, något som var ganska vanligt då. Det unika i det här fallet var att det hade gjorts innan allt socker från druvorna hade jäst ut och vinet blev då både sött och starkt. Alltså dubbelt så gott tyckte handelsmännen. Socker och alkohol är väl något vi alla gillar och engelsmännen på 1600- och 1700-talet bara älskade det. Inte bara på grund av smaken utan också för att den höga sockerhalten och alkoholstyrkan tillsammans med fruktigheten gjorde vinet lättare att transportera hem till England utan att det blev dåligt under vägen. Under den här tiden låg nämligen England ofta i krig med Frankrike och handelsblockader gjorde att de franska vinerna uteblev. Men här fanns nu en delikat ersättare, portvinet. Relationen till England har alltid varit viktig för portvinsproducenterna i Dourodalen. År 1799 exporterades 44 miljoner liter portvin till England, ett land som då bara hade nio miljoner invånare, alltså nära fem liter per person! Även idag syns det engelska inflytandet i Dourodalen där många producenter har kopplingar till England. Många av vinhusen grundades av engelsmän och har genom åren ärvts från generation till generation. 22