BD 1
Portvinets olika stilar Ruby port är ett fruktigt
, rött portvin som lagras oftast i ståltankar i två-tre år innan buteljering. Ett lite enklare, rödbärigt och sött vin som passar väldigt bra till choklad. Tawny port har fått sitt namn efter sin rödbruna färg som är ett resultat av oxidation då vinet lagras på ekfat en längre tid. Tawny porten är elegant, mjukare och har mer nötiga toner. De betecknas ofta 10, 20, 30 eller 40 år, vilket lite rörigt indikerar en stil. Enligt reglerna ska en Tawny port 40 år smaka som ett 40-årigt vin, men vinet behöver inte vara 40 år. Oftast medelåldern i vinets blandning betydligt äldre. Tawny port passar både till ost och efterrätter, gärna med nötter, äpplen och knäck. Late bottled vintage (LBV) är en Ruby port från en specifik årgång som har lagrats på fat i fyra till sex år. Den är mer komplex än en Ruby och kan hos vissa producenter nästan hålla lika hög klass som en vintage port. Utmärkt till choklad, mögelost men även till vilt med söta tillbehör, typ gelé. Colheita port är en Tawny port från en specifik årgång. Här snackar vi nötigt och komplext! Vintage Port är vad du antagligen tror, ett portvin från en specifik årgång. De är rätt ovanliga och kostar lite mer för de görs endast de åren som producenten anser att druvorna blivit tillräckligt bra. Vintage port lagras endast två år på ekfat för att sedan buteljeras och mogna i sin flaska. Vintage Port är långlivade och hittar du en från ditt födelseår så kan du lagra den till din medelålderskris. Vinet är ofiltrerat och med ålder kommer mycket fällning. Drick den först och främst i sin egen prakt, men likt tidigare så ska sötman i vinet möta sötman i maten, choklad, kaffe och mörka nötter eller kraftiga ostar. Fällningen som blir över när du dekanterar vinet är väldigt bra att ha i mat, antingen i såser eller att massera in i kött. Single Quinta Vintage Port är ett vin som kommer från en producents bästa vingårdsläge, deras Quinta, samt från en årgång som är extra bra. Dessa viner är crème de la crème, det bästa producenten kan erbjuda! Vitt portvin är en ovanligare sort som kan vara allt från torr till söt. Görs på gröna druvor och viss tid på ekfat. Otroligt trevlig som aperitif, en lokal drink är att blanda med tonic och röd grapefrukt. Den torra varianten är väldigt matvänlig, till mat med viss sötma, till svartsoppan vid gåsmiddagen eller till alla typer av ost men även oväntat bra till rökt lax. Portvin att spana in Churchill’s Det lilla och sett till området unga vinhuset grundades av Johnny Graham och hans fru Caroline Churchill och är det första oberoende portvinshuset som registrerats på 50 år. Johnny har portvin i blodet, han tillhör femte generationen från portvinshuset Graham’s som grundades 1890 men som i dagsläget ägs utanför familjen. Churchill’s gör portviner i traditionell metod som visar ett tydligt ursprung. Vinerna är gjorda med omsorg och med vad som i den trendiga delen av vinvärlden kallas - low intervention. De handskördade druvorna är hållbart odlade, fottrampade enligt den traditionella metoden, de använder endast naturligt förekommande jästkulturer och så lite tillsatt alkohol som möjligt. Detta gör att deras portviner upplevs elegantare och sötman är inte lika direkt. Druvspriten som tillsätts testas vid varje säsong för att vara så neutral som möjligt så att varje års produktion ska få visa sitt rätta jag. Vinmakaren Ricardo Pinto Nunes motto är att vinerna ska ha ett “bom adeus” - ett bra hej då. Vilket direktöversatt i vinet är en frisk syra och inte för klumpig sötma vilket gör att man gärna dricker ett glas till! Taylor Portvinshuset som i folkmun kallas för Taylor’s har anor från 1692. Egentligen heter de Taylor Fladgate & Yeatman men vem orkar be om en sådan flaska vid Systembolagets disk. Som ett av de äldsta portvinshusen har de minst sagt varit med och skapat drycken. De anses vara först med både LBV och det vita, torra portvinet “Chip Dry”. Idag drivs bolaget av ättlingar till Yeatman. Mer klassisk i sin stil med riklig sötma och frukt. En given juldryck för många svenskar. Fonseca Porto Portvinshuset med en historia som skulle passa filmduken. År 1815 lades grunden av den politiska flyktingen Manoel Pedro Guimaraens som kom till England genom att gömma sig i ett tomt portvinsfat! Hans entreprenörskap var lika imponerande som hans överlevnadsinstinkt och han lyckades få bolaget att blomstra och till och med bli ett av de större 23