Buffé 1
SKÖRDETID Nyskördat på tallriken Äntligen skördet
id! Mauritz och Agnes Larsson Stormgaard från Karshamra Mat och Trädgård bjuder på åtta recept där säsongens smakrika råvaror står i fokus. TEXT LIV BOSSUYT RECEPT MAURITZ LARSSON STORMGAARD STYLING TOVE NILSSON FOTO MIKE KARLSSON LUNDGREN ASSISTENT HEDVIG BILLENGREN LINDENBAUM Varför är det viktigt att äta säsongens råvaror? – Det är viktigt att stötta sitt lokala jordbruk genom att äta sådant som är närproducerat. På så sätt skapar vi tillsammans förutsättningar för ett mer levande jordbruk där odlarna kan leva på sina produkter. Samtidigt minskar vi behovet av importerade grönsaker under den svenska säsongen, och minskar därmed vårt avtryck på miljön. Vad är det bästa med att äta i säsong? – Att alltid kunna få tag på nyskördade smakrika råvaror. De är lättillgängliga och ger mer näring. Under den stora skördesäsongen kan man lägga in, syra, frysa och torka en massa grönsaker som man sedan kan plocka fram på vintern. De flesta rotsaker går även utmärkt att lagra till de kalla månaderna. Hur ska man tänka när man handlar i mataffären? – Leta efter svenskt och ekologiskt. Om det är svenskt så vet man att det är i säsong just nu. Kolla alltid var råvarorna kommer ifrån innan du stoppar dem i varukorgen. Behöver du till exempel verkligen äta zucchini från Sydamerika i januari? Har du några tips och idéer för att ta vara på hela grönsaker? – Tillaga råvaror hela. Skala dem inte utan tvätta noggrant, och om du skalar, testa att torka eller fritera skalet. Samma sak med blast, torka eller strimla fint, gör oljor med mera. Stjälken är ofta det godaste på vissa grönsaker, broccolistjälken är till exempel helt fantastiskt. Även kärnorna går att ta vara på. Prova till exempel att rosta pumpafrön i ugn med olja och salt. / 12 BUFFÉ #08/2019