Buffé 1
BUFFÉ REDER UT Din guide Närproducerat eller impo
rterat ekologiskt – vad betyder valet för miljön? Allt oftare ställs vi inför ett val i matbutiken: importerat ekologiskt eller närproducerat med konventionella metoder. Vilket som är bäst för miljön debatteras flitigt, och ibland är det svårt att hänga med mellan argumenten. Men ta det lugnt, Buffé reder ut! JAG HADE TAGIT en påse äpplen från hyllan och hann precis läsa något om ”organic” och ”Germany” på etiketten innan tonåringen tog den och lade tillbaka den med en utstuderad suck. Istället dunsade en påse svenska äpplen ner i korgen. Han har rätt förstås, tänkte jag. Självklart är det bättre för klimatet att köpa svenska äpplen som inte fraktats över halva Europa. Inte så självklart, skulle det visa sig. TILL ATT BÖRJA med handlar det inte bara om klimatet. – Utsläpp av växthusgaser är bara en av många viktiga aspekter vid vårt val av mat. Det handlar också om biologisk mångfald, vattenanvändning, övergödning och spridning av kemiska bekämpningsmedel, berättar Pernilla Tidåker, forskare på Institutionen för energi och teknik vid Sveriges Lantbruksuniversitet. 20 BUFFÉ #08/2019 VAD VI VÄLJER i matbutiken spelar stor roll för påverkan på miljön. Många svenska livsmedel är både ekologiska och närproducerade. Men om man måste välja mellan importerade ekologiskt producerade varor eller närproducerade från konventionella lantbruk – vilket är bäst? Svaret är att det beror på vilken miljöaspekt vi tittar på. NÄRINGSINNEHÅLL Det finns inga belägg i forskningen för att ekologisk mat generellt skulle vara mer näringsrik än konventionellt producerad. Men det finns rapporter som visar på skillnader i näringsinnehåll i vissa livsmedel. Studier har visat att ekologiska mejeriprodukter innehåller mer nyttiga fettsyror, troligen för att ekologiskt uppfödda mjölkkor äter mer grovfoder från klöver- och gräsvallar. MARKANVÄNDNING För många grödor gäller att konventionella jordbruk producerar större skördar än ekologiska på jämförbar areal odlingsmark, vilket innebär att konventionella jordbruk ofta är mer energieffektiva per mängd skörd. till aktuella matdebatter TEXT ANDERS BERGMARK ILLUSTRATION DARLING CLEMENTINE B U U F F É R E D E R T B U U F F É R E D E R T