Buffé 1
BUFFÉ REDER UT NATURFRÄMMANDE BEKÄMPNINGSMEDEL Be
sprutning med naturfrämmande bekämpningsmedel innebär hälsorisker för de som arbetar med de besprutade grödorna. Giftiga kemikalier sprids i näringskedjan och kan finnas kvar i maten som vi äter och läcka ut till vattendrag och ner i grundvattnet. På ekologiska jordbruk används inte naturfrämmande bekämpningsmedel. Å andra sidan gör våra kalla vintrar och stränga lagstiftning att användningen är relativt låg i Sverige, även på konventionella jordbruk. DJURHÄLSA I ekologiska lantbruk är djuren uppfödda på ekologiskt odlat foder och hålls i en miljö som ska tillgodose deras naturliga behov. Samtidigt regleras konventionellt svenskt lantbruk av långtgående djurskyddsregler och antibiotikaanvändningen är låg i jämförelse med de flesta andra länder. KLIMATPÅVERKAN Både ekologiska och konventionella lantbruk för med sig utsläpp av olika växthusgaser. Dieseldrivna jordbruksmaskiner släpper ut koldioxid. Framställning av och gödsling med konstgödsel för med sig utsläpp av lustgas. Djurens matsmältning ger ifrån sig metan. För många livsmedel står transporter i sammanhanget för relativt små utsläpp. Närodlat behöver alltså inte vara bättre för klimatet. Ekologiska lantbruk som inte använder konstgödsel släpper ut en mindre mängd lustgas. Å andra sidan blir också skördarna ofta mindre. BIOLOGISK MÅNGFALD Ensidig odling och besprutning med naturfrämmande bekämpningsmedel kan leda till att den biologiska mångfalden påverkas negativt. Ekologiska jordbruk bedrivs på ett sätt som bibehåller den biologiska mångfalden. Värt att påpeka är att många konventionella svenska lantbruk bedrivs med skonsamma metoder utan att vara ekomärkta. När det gäller kött- och mejeriproduktion är en viktig poäng också att betande djur är en förutsättning för att kunna behålla den biologiska mångfalden på svenska betesmarker. Slutsats Frågan om matens miljöpåverkan är helt enkelt komplex. Och om det visade sig svårt att jämföra olika äpplen är det som bekant omöjligt att jämföra äpplen och päron. Några dagar senare kommer diskussionen upp igen vid middagsbordet. Jag börjar lägga ut texten om fördelar och nackdelar när tonåringen avbryter och konstaterar att man ändå kan minska sin miljöpåverkan kraftigt genom att göra informerade val från fall till fall. Det har han förstås rätt i. Och det viktigaste valet att göra både för miljön och vår hälsa, viktigare än ekologiskt eller närodlat, är att lägga mer grönt i säsong på tallriken. Källor EAT-Lancet rapporten, via Livsmedelsverket, 2019. Hållbar produktion och konsumtion av mat, Jordbruksverket, 2018. Vad får du som konsument när du köper närproducerat? Jordbruksverket, 2010. Livsmedelskonsumtion och dess näringsinnehåll, SCB, 2017. Sant eller falskt om eko, Naturskyddsföreningen. 21 BUFFÉ #08/2019