Buffé 1
TREND Strosa bland skörden Sugen på att fylla på
skafferiet eller njuta av kulinariska upplevelser? Vi listar marknaderna att hålla koll på i september. Mackans comeback I skafferiet Vill du ta tillvara sommarens grönsaker, men vet inte riktigt hur? Då är boken Det nordiska skafferiet av Johan Björkman ett måste. 5 SKÖRDEMARKNADER ATT BESÖKA Åre höstmarknad 27–29 september Gå längs gatorna och njut av lokalproducerad mat, höstmarknadsyoga, Oktoberfest på Åre Bageri och drickchoklad från Åre Chokladfabrik. Dalarnas skördefest 6–8 september Beundra den vackra miljön samtidigt som du kan stanna till på flera håll i landskapet för att smaka på traktens maträtter, besöka små marknader eller träffa lokala producenter. Gotlands skördefestival 7–8 september I Roma firas skördetiden med festival! Här kan du smaka på gotländska delikatesser, möta öns mathantverkare och träffa djur. Passar lika bra för barnfamiljen som för den kulinariska turisten. Ölands skördefest 25–29 september Ska du förbi solen och vindarnas ö i höst? Passa på att besöka Sveriges största skördefest. Förutom regional matkultur och råvaror så visar öns många konstnärer upp sina verk. Äppelmarknaden i Kivik 28–29 september Besök marknaden helt dedikerad till äpplen! Här kan du provsmaka och köpa svenska äpplen, ta del av svenskt konsthantverk och se när priset Årets Guldäpple delas ut. Det nordiska skafferiet förklarar grunderna i hur man går tillväga för att konservera med traditionella metoder, för att på det sättet kunna plocka fram de nordiska smakerna även vintertid. Här finns dessutom hundra recept på allt från ramslökskapris och nässelsalt till inlagda rödbetor och fermenterad rabarber. GREEN KITCHEN STORIES Luise Vindahl och David Frenkiel står bakom världsfenomenet Green Kitchen Stories. Med sin senaste bok Little green kitchen vill de inspirera barnfamiljer till en lite grönare vardag. Ett tips är att mixa ner grönsaker som blomkål och broccoli i smoothies. Varför har Green Kitchen Stories blivit en sådan succé? – Det är nog för att vi började prata om vegetarisk mat vid rätt tidpunkt och att vi ägnade mycket tid åt att ta fina bilder för att övertyga även inbitna köttätare att grön mat kan smaka gott och se god ut. Vi försöker alltid att inspirera, prata positivt kring mat och inte förbjuda onyttiga ingredienser. Berätta om er nya bok Little green kitchen! – Boken vänder sig till alla föräldrar som tycker att det är svårt att få sina barn att äta grönsaker. Våra egna barn kan berätta ingående om hur mycket de avskyr svamp eller avokado, men vi har lärt oss många trix om hur man hittar sätt att tillaga grönsaker och hur man får ro i hjärnan även när barnen inte gillar det man lagat. Vi lagar inte separata middagar för barnen utan en middag som hela familjen kan tycka om. Hur får man in mer grönt i barnens liv? – Vi har ett kapitel i boken med 18 tips på hur man får hela familjen att äta mer grönsaker. Ett superenkelt knep är att köpa en stor påse morötter och skala alla på en gång, halvera i stavar och lägga i en stor skål fylld med vatten. Ställ skålen längst ner i kylskåpet så att barnen når och kan ta själva när de vill. Ett annat bra tips är att mixa ner grönsaker som blomkål och broccoli i smoothies. PS. Missa inte tävlingen om Little green kitchen på sidan 39. Efter några år utanför rampljuset är det äntligen dags för mackan att göra comeback. Brödbak har snabbt letat sig upp på Pinterests trendlista och det bakas (och köps) surdegsbröd som aldrig förr. Men det är inte bara i brödhyllan som trenden gör entré. I Stockholm finns nyöppnade Sandhäxan – en restaurang helt inriktad på att erbjuda stadens bästa mackor. I Majorna i Göteborg erbjuder What’s the Deli matiga mackor inspirerade av den amerikanska delikulturen och i Malmö och Stockholm hittar man Scandwich, som vigt menyn till mackor med kreativa namn som Hennes & hummus och Stopp och fläsklägg. 8 BUFFÉ #08/2019 Foto Johanna Frenkel