Nöjesnytt Växjö 1
Grytor, lagade som i vegetariskt recept eller som
köttgryta smakar gott när det är höst. Låt råvarorna bestämma, smaksätt med lagerblad där det passar och ta det lugnt med VINTIPS MED ELKE LJUNG,SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE de hetaste kryddorna. Belöningen är mullig höstmat som passar en uppsjö olika viner. Vita eller röda, gärna i vardagsgenren men också ett vin för fest fungerar kalasbra. TILL GÅS, ANKA & KÖTTGRYTA B ra att tänka på är att vin till gryta måste ha en bra portion frukt. Tanninerna, den kärva ibland torra förnimmelsen, kan vara av medelstark kaliber precis som att vinets fruktiga syra inte ska vara den skarpaste eller mest krispiga och dominanta. VIN TILL MÅRTENSGÅS ELLER ANKA En av höstens högtider är Mårtensgås. Att fixa till en gåsamiddag är en lika fantastisk som krävande måltid för kocken att laga som för gäster att äta. Svartsoppa, helstekt gås, potatis, gräddsås och brysselkål som toppas av en läcker skånsk äppelkaka med en syndigt stor klick vaniljsås kan få den mest tränade middagsgästen på fall. Maten är god men mäktig. Att ta hjälp av vinet för att fixa balansen i måltiden är därför helt rätt. Vin till gås har som bäst en lika tät struktur som maten men också en livligare (men inte skarp) syra. En lättare variant av den traditionella gåsamiddagen är att servera ankbröst med ugnstekt brysselkål, mandelpotatis och äppelcidersås. Här passar ett mjukare, generöst men också fruktsyrligt vin. Två middagsvarianter således med ett gemensamt - det godaste och mest välbeprövade vinvalet till maten är av druvan pinot noir. Men vilket vin ska man välja? Att välja vin till maten tycker jag ska vara kul, som en spännande utmaning och något som om det inte matchar på pricken rätt alla gånger, faktiskt inte gör så mycket. Man samlar i alla fall på erfarenhet och den hjälper dig framåt. Tänk så här. Förenklat möter syra i vinet syra på samma nivå i maträtten och sötma möter sötma. Tillbaka till pinot noirvinet, vilket är det rätta? Valmöjligheterna är många med å ena sidan pinot noirviner från ett av de mest klassiska europeiska vinområdena man kan nämna, Bourgogne i Frankrike. I Bourgogne produceras några av vinvärldens dyringar. I distriktet finns många av världens mest exklusiva viner. Vad sägs om en flaska DRC, Domaine de la Romanée-Conti, för 40 000 kronor. Någon? Att toppviner från DRC säljer slut fortare än kvickt och att det finns en kölista för att få köpa en flaska eller fler kan låta som något påhittat men det är faktiskt sant. Lyckligtvis är det ingen brist på vin från Bourgogne och man hittar absolut enklare, bra viner från cirka 150 kronor. Ett rött Bourgognevin bör vara snyggt elegant. Smaken ska innehålla röd frukt, gärna en dos trädgårdsbär som hallon och jordgubbar i kombination med ett fruktsyrligt driv som toppas av örter och soliga höstpuffar från lövskogen. Gott! En bra röd Bourgogne i budgetklass är årgång 2014 av Bourgogne Rouge Couvent des Jacobins (art nr 79047) för 149 kr från firman Louis Jadot. Men om man nu inte vill spendera över hundringen på sitt vininköp är tipset att lyfta blicken och söka sig till andra världsdelar. Många gånger är prisbilden för vinkonsumenten lägre så fort man lämnar Europa. Vinerna har förvisso något andra karaktärsdrag, men man upptäcker också smakskillnad om man jämför pinot noir från Österrike med rött vin från Bourgogne. Anledningen till olikheterna är kopplat till druvors specifika odlingsplats där klimatet och hur många soltimmarna är, spelar roll. Det är i regel soligare på södra halvklotet och smaken på ett pinot noirvin från Nya Zeeland är i denna jämförelse mer generös. Till mårtensgås väljer jag ett pinotvin från Bourgogne med en fruktsyrlig förnimmelse. Om det är den gräddiga såsen som behöver mothugg är inte hela sanningen men den spelar roll. Medan en mer bärig och mjuk smak som i Hunters Pinot Noir (83933) passar till anka som i beskrivning ovan. FÖR ALLA SOM VÄLJER SKALDJUR OCH ETT GLAS VITT Det vita vinet Casal di Serra kommer från vindistriktet Marche som ligger ungefär mitt i Italien med gräns i öster till Adriatiska havet. Vinet är ekologiskt odlat, flaskan har försatts med skruvkapsyl plus att själva glasbuteljen gjorts lättare. Smart! Producenten Umani Ronchi drivs av den engagerade ägaren Michele Bernetti som påbörjade omställning till ekologisk odling så tidigt som 2002. Bernetti har blivit lite av specialist på vin av den i Italien som internationellt uppskattade gröna druvan verdicchio. För alla som gillar verdicchiodruvan och vinet Casal di Serra är tipset att kolla upp Umani Ronchis andra verdicchiovin som heter Vecchie Vigne (74540, 159 kr) i beställningssortimentet. Vinet tillverkas av druvor som vuxit på gamla stockar och får mogna på cementtank med jästfällningen under lång tid. Synnerligen coolt och fräckt vin för en spottstyver. MELLAN HUNTERS PINOT NOIR 2014 (83933), HUNTER’S WINES, MARLBOROUGH NYA ZEELAND, 99 KR Härlig doft av solmogna jordgubbar, kryddor och fat. Medelfyllig smak av röda bär, skogshallon och jordgubbar, med inslag av röd frukt och frisk syra, mjuka tanniner (ej kärv) och smak av fat. Charmigt, friskt vin med skön druvkaraktär och en dos rostade fat. Passar både mingel och mat! CASAL DI SERRA CLASSICO SUPERIORE 2016 (12419), UMANI RONCHI, VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI ITALIEN, 95 KR Torrt, medelfylligt vitt nyanserat vin som smakar fruktigt av gula äpplen, päron med ett friskt stänk av citrus. Balanserat vin. Snyggt och användbart vitt som smakar gott som ett glas vin på egen hand eller till räkor alternativ krabba naturell. Kvällens klo! FEST BRUNELLO DI MONTALCINO VAL DI SUGA 2012 (42302), TENIMENTI ANGELINI , TOSCANA , ITALIEN, 259 KR Fylligt rött, nyanserat vin med balanserad strävhet (tanniner) och fruktsyra med inslag av kryddor, örter, nypon och fat. Smak av mogna körsbär och en nypa tobak ger smaken fler nyanser. Moget vin som passar utmärkt bra till en bit ost eller till mustig köttgryta. 50 | nöjesnytt