Hemma i HSB 1
Jansson med gruyèregrädde och karamelliserad lök
Ingredienser: 3 stora gula lökar 2–3 msk smör 5 dl vispgrädde 2 dl mjölk 1,5–2 dl riven gruyère 1–2 krm malen kryddpeppar 1–2 krm malen ingefära (pulver) 1–2 krm malen muskot Salt och grovmalen svartpeppar 1 kg potatis 1–2 tsk strösocker 2–3 msk ströbröd 1–2 dl extra riven gruyère Så här gör du: 1. Skiva löken tunt med en mandolin. Stek i rikligt med smör i en stekpanna på medelvärme. Rör runt ofta. Ha i sockret och salta. Rör runt tills löken har börjat bli karamelliserad och lite brun, det tar cirka 20 minuter. Ställ åt sidan. 2. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med kryddorna på låg värme. Låt puttra ca 5–10 minuter. Vänd i osten och låt den smälta. 3. Skär potatisen i tunna strimlor. Lägg i en ugnsform och varva med den karamelliserade löken. 4. Avsluta med att hälla över gräddblandningen. Salta lite extra. Ha över extra riven ost. Fördela ströbrödet jämnt över hela gratängen. Hyvla över ett tunt lager smör. 5. Placera formen långt ner i ugnen och låt den gratineras på 180 grader i varmluftsugn* tills den blivit genomlagad och fått en fin gyllene färg. Det tar cirka 50–60 minuter. Om du tycker att gratängen börjar få för mycket färg i ugnen så går det bra att lägga ett aluminiumfolieark över den. Låt den stå 10–15 minuter före servering. HEMMA I HSB 4.2019 17