Hemma i HSB 1
HEMMA BÄST Just originalköket är faktiskt den stö
rsta anledningen till att de köpte 50-talslägenheten i Malmöområdet Ribersborg, berättar Julia: – Vi älskar de platsbyggda skåpen. De rymmer hur mycket som helst, och är det bästa med hela lägenheten. Ibland har jag haft komplex, eftersom jag jobbar med mat, och tänkt att jag kanske borde riva ut köket och ha något funktionellt och modernt – med diskmaskin. Men känslan jag får när jag står i köket är viktigare för mig. Det långsmala köket har en stor kökssoffa där barnen gärna sitter och pysslar med något om de inte hjälper till med matlagningen. Som i många äldre kök finns det även utdragbara skärbrädor – en funktion som Julia älskar och använder på ett kreativt sätt. – Det finns en skärbräda precis vid spisen. När jag lagar mat så drar jag ibland ut den och sätter barnen vid den och serverar direkt från stekpannan. Vi kallar det ”chef’s table”. Jag och mina fyra syskon är uppvuxna på andra sidan gården med ett exakt likadant kök. Jag minns att pappa satt och åt vid skärbrädan – vi kallade det ”pappa bordet”. Nu vill jag ge mina barn de här minnena. Det blir en mysig stund där vid skärbrädan, säger Julia. ■ JULIA ”TUVESSONSKAN” TUVESSON Ålder: 30 år. Bor: Funkislägenhet i Malmö. Familj: Maken Calle och barnen Selda 6 år och August 4,5 år. Gör: Skriver kokböcker, föreläser och håller kurser och event inom bland annat svensk mathistoria. Konsultar matföretag i tonalitet för sociala medier. Aktuell: Med vegetariska matbloggen tuvessonskan.se och sin andra kokbok Käka Grönt som innehåller hennes egna favoritrecept från tiden när hon själv fick upp ögonen för vegetarisk mat. 18 HEMMA I HSB 4.2019 Grönkålen spelar huvudrollen i julens paj. Grönkålspaj med cheddar och frasigt valnötstäcke Ingredienser, pajdeg: 125 gram smör 3 dl vetemjöl (eller 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl grahamsmjöl) 1/2 tsk salt 2 msk vatten Ingredienser, fyllning: 150 g grönkål 3 ägg 2,5 dl valfri grädde 1 dl valfri mjölk 3–4 dl riven lagrad cheddar 2 krm malen muskot 100 g valnötter Så här gör du: 1. Blanda alla ingredienser till pajdegen till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, picka botten med en gaffel och förgrädda på 200 grader i varmluftsugn* i cirka 10 minuter. 2. Koka grovhackad grönkål, utan blast, i lättsaltat vatten under tiden. Det tar ungefär 5 minuter. 3. Gör en äggstanning genom att vispa ägg med grädde, mjölk, salt, grovmalen svartpeppar och avsluta med att ha i den rivna osten. 4. Placera den färdigkokta och avrunna grönkålen i det förgräddade pajskalet. Krydda med lite malen muskotnöt. Ha på äggstanningen och avsluta med några nävar grovhackade valnötter. 5. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i varmluftsugn* i ca 30–40 minuter tills pajen har fått en gyllene yta. Låt den vila cirka 15 minuter före servering. * Har du inte varmluftsugn? Höj då de angivna ungstemperaturerna med cirka 20 grader.