Omtanke 1
RECEPT Vårprimörer Stjärnkocken Filip Fastén har
skapat de här recepten som passar till säsongens råvaror. Torskrätten får en härlig smak av ansjovis och smör höjer smaken på sparrisen. Smaklig måltid! kommer från Arla Recepten Sparris med sardellsmör 4 port. 400 g färsk grön sparris 25 g sardellfiléer 50 g smör 2 msk hackad färsk persilja Gör så här: Skär av den nedersta delen på sparrisen, 2-3 cm. Koka sparrisen i lättsaltat vatten så att den är knappt mjuk, 2-3 min för den gröna och 15-25 min för den vita. Ta upp sparrisen och låt den rinna av ordentligt. Mosa eller hacka sardellerna. Smält smöret och rör ner sardellerna och persiljan. Lägg sparrisen i högar på tallrikar. Häll över det smälta smöret. Bakad torskrygg med vitvinssås 600 g skinnfri torskrygg, skreitorsk 9 dl vatten 1 dl salt Vitvinssås: 4 dl vispgrädde 1 vitlöksklyfta 2 schalottenlökar 2 lagerblad 3 dl vitt vin 1 msk smör 2 ansjovisfiléer saften av 0,5 citron 1 krm riven muskotnöt Gräslöksolja: 1 dl matolja 1 kruka färsk gräslök Karamelliserad lök: 3 gula lökar 1 msk smör Svartkål: 100 g rensad svartkål 2 msk smör 1/2 tsk salt Gör så här: Börja med gräslöksoljan. Värm oljan till ca 37 grader och mixa slät tillsammans med gräslök. Häll gräslöksoljan en sil med hushållspapper. Låt rinna av och spar till senare. Rör ihop vatten och salt, lägg fisken i lagen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 80 grader. Vitvinssås: Häll grädden i en kastrull och koka ner till hälften på svag värme, ca 30 min. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Fräs lök och lagerblad i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt vinet och koka ner till hälften, ca 30 min. Sila vinblandningen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Tillsätt grädden och koka upp såsen. Hacka ansjovisfiléerna. Smaka av såsen med ansjovis, citron och muskotnöt. Torskrygg: Ta upp fisken från lagen, skölj och torka av. Skär fisken i fyra lika stora bitar. Lägg bitarna i en ugnssäker 4 port. form. Smörj ett bakplåtspapper med 1 msk smör och täck fisken. Tillaga i mitten av ugnen tills fisken har en innertemperatur på 45-50 grader, ca 35 min. Karamelliserad lök och svartkål: Skala och skiva löken tunt. Fräs den i smör på låg värme under omrörning tills den blir karamelliserad, ca 10 min. Skär svartkålen i små bitar och fräs i smör, salta. Servera fisken med karamelliserad lök, svartkål, vitvinssås och toppa med gräslöksoljan. Pressad potatis är gott till. www.ssil.se | 61