Månadens skörd februari 1
UPPDRAG GRÖNSKNING Fredagsmys med finger food Hur
får man till den perfekta plockmaten på säsongens råvaror? Månadens skörd har pratat med tv-kocken och matstylisten Siri Barje som gärna äter plock till både helgmys och vardagsfrukost. TEXT: EBBA BERLING FOTO: SIMON HELLSTEN F ör snart tio år sedan utbildade Siri Barje sig till kock vid Restaurangoch hotellhögskolan i Grythyttan. Sedan dess har hon bland annat hunnit med att arbeta i restaurangbranschen, starta matblogg och Instagram-kontot @siribarje, göra tv och skriva kokböcker. Intresset för mat har funnits med hela livet och plockmat är något som ligger henne extra varmt om hjärtat. – Jag gillar att plockmat ändrar bilden av hur måltiden ser ut och hur trevligt det är med flera valmöjligheter. Eftersom jag och min bror var så kräsna när vi växte upp blev det ofta plock till middag. Det kunde vara grönsaker, röror, en dipp och lite bröd, säger Siri. Så här års när kylan fortsatt omringar oss stannar vi gärna inne framför tv:n eller bjuder hem släkt och vänner. Vad passar då bättre än små rätter för alla att dela? Det går snabbt att laga, är enkelt att servera, och alla får smaka lite av allt. Dessutom kommer du undan lite billigare när du använder dig av säsongens nuvarande skörd. Nu är det hög tid för citrus, MÅNADENS SKÖRD 02/2023 rotfrukter och kål. Siri menar att det ofta räcker med fyra komponenter för att sätta ihop plockmiddagen: ett gott bröd, en rå grönsak, en sås och en varm rätt. En typisk middag hemma hos henne kan därför bestå av stekt halloumi, tzatziki, hummus och grönsaker som morot, inlagd gurka, sallatsblad, oliver, stekt zucchini och stekt spenat med vitlök. – Till det brukar jag steka färdiga tortillabröd eller göra egna på yoghurt, mjöl och vatten. Har du inte tid att göra hummus går det bra att köpa färdig och ringla över olivolja, eller smaksätta yoghurt med vitlök och citron som en snabb dippsås. Ett sätt att piffa till plockmaten är att ha mycket toppings som gör det både gott och snyggt. En bra olivolja, chiliflakes och sesamfrön står ofta i skafferiet och kan bara ställas fram. – Vi har alltid rostade sesamfrön på matbordet hemma och det använder vi till allt. Om du rostar fröna själv är ett tips att göra det ordentligt, men se till att ta av dem från spisen precis innan de blivit för mörka. 11 Jag gillar plockmat och hur trevligt det är med valmöjligheter. Olika texturer och konsistenser höjer smakupplevelsen och toppings är perfekt för att tillföra krisp. Utöver frön och nötter kan man toppa med panko eller göra eget ströbröd på svinnräddade brödbitar som steks i olivolja. Men det som absolut inte får missas är någonting fett. – Det kan vara en aioli, en fet ost eller chips. En hummus eller en aubergineröra funkar också. Något som känns ’åh mm’ och lyfter resten av maten. Att bara äta morotsstavar är ju inte så kul, men när du doppar dem i något blir det asgott, säger Siri. Hon tipsar även om den grekiska såsen skordalia, det är kokt potatis som mortlas med vitlök och olivolja. Eller den provencalska rätten grand aioli, där en krämig