Månadens skörd februari 1
Siri Barje – matstylisten, kokboksförfattaren och
→ tv-kocken med ett stort intresse för plockmat. Foto: Privat aioli serveras med säsongens grönsaker som antingen är råa, kokta eller picklade. – Grand aioli är en trevlig bjudrätt som man kan sitta och plocka från en hel kväll. Jag serverar den med kokta morötter, potatis, kålrot, purjolök och romanesco, men även gurka, rädisor och endiver är gott till. Som aptitretare eller komplement till plockmiddagen vill Siri slå ett slag för att servera kålsallad. Faktum är att det mesta är gott att hyvla ner i en coleslaw. Allt ifrån vitkål till kålrot, fänkål, betor och rotsaker som rotselleri. – Testa celeri remoulade på tunt skivad rotselleri, majonnäs, crème fraiche och dijonsenap. Toppa med strimlat päron och valnötter. Plockmat passar både till vardag och fest, men ska du bjuda många är Siris tips att skala ner och hålla det enkelt. Kanske hålla dig till ett tema och bara köpa några goda ostar, surdegsbröd, oliver och chips. – Tacos är också en sorts plockmiddag där alla får välja vad de vill ha. Det är nog en anledning till att rätten är så populär. Jag brukar lägga upp allt på ett fat istället för i flera små skålar. Gratinerade nachos med refried beans, tomatsalsa, mango, gräddfil och riven ost är också en ultimat plockmiddag, berättar hon. MÅNADENS SKÖRD 02/2023 När Siri äter plock framför tv:n väljer hon sådant som inte blir så kladdigt. Chips, oliver, inlagda vitlöksklyftor och lagrad ost i kuber går alltid hem. Tzatziki funkar också om den har stått i kylen över natten för att bli fastare i konsistensen. Något sött som päron och choklad är också trevligt att servera. – Att göra plock till sig själv när man är ensam hemma är bland det bästa som finns. Då kan man sitta i lugn och ro och njuta av varje tugga! Leifs plockmat består av fem små gröna rätter. Broccolibuketterna som doppats i jalapeñomajonnäs och hackade jordnötter är typisk finger food som är lätt att äta i soffan. – När man tar en bukett och mumsar i sig får man alla smaker i en tugga. Den heta jalapeñon i den krämiga majonnäsen, med de salta jordnötterna som omfamnar broccolin är en underbar kombination, säger han. Potatiskrämen med brynt smör passar perfekt som dipp! I det här numret har ICAs matkreatör Leif Grönlund tagit fram recept på plockmat på säsongens gröna råvaror. – Recepten är baserade på grönsaker med härliga smaker och olika texturer. Det var kul att se förbi den klassiska charkbrickan och ta fram gröna plockrätter som är lite mer lagade. Testa några av rätterna och komplettera med grönsaksstavar, dipp, småtomater, ett gott bröd och ostar, säger han. 13 Den rosmarinpicklade kålroten hyvlas tunt och serveras i krispiga sallatsblad som toppas med tomatfärskost och rostade hasselnötter. Kålrotens sötsyrliga smak går fint ihop med den krämiga osten och krispet från nötterna. Rödkålen skärs i skivor och bakas likt små tårtbitar. Toppa med fetaostkräm med sting från chili och pistagenötter som ger crunch. – Potatiskrämen med brynt smör är en av mina favoriter och passar perfekt som dipp! Den feta och nötiga smaken från det brynta smöret bryts av med dragon och syrlig smetana. Portabellon är en riktig smakbomb som har lagts in med oliver, persilja och vitlök, avslutar Leif. Recepten på grön plockmat hittar du på sida 12, 15 och 16. Bon appétit!