Månadens skörd februari 1
Dipp med potatis, smetana och brynt smör PORTIONE
R: 6 ELLER SOM TILLBEHÖR TID: UNDER 45 MINUTER | MEDEL | CA 10:-/PORTION 500 g potatis, gärna Jazzy 1 ½ dl smetana salt och svartpeppar 2 bananschalottenlökar ½ kruka dragon 50 g smör Till servering rotfruktschips eller potatischips 1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och ställ tillbaka kastrullen på plattan för att ånga av potatisen. 2. Mixa potatis och smetana i en matberedare. Smaksätt med salt och peppar. 3. Skala och hacka löken fint. Hacka dragonen. 4. Smält smöret i en kastrull. Höj värmen och bryn smöret under vispning tills det blir ljust brunt och börjar dofta nötter. Ta av från värmen och tillsätt lök och dragon. 5. Bred ut potatiskrämen på en tallrik, skeda över det brynta smöret. 6. Dippa chips i. Bakad rödkål med chilikräm och pistagenötter PORTIONER: 4 ELLER SOM TILLBEHÖR TID: ÖVER 60 MINUTER | ENKEL | CA 9:-/PORTION 1 rödkålshuvud, ca 1 ½ kg (ca 400 g av mitten på huvudet används) salt och svartpeppar 3 msk olivolja 75 g fetaost 1 dl grekisk yoghurt, 10 % ½ tsk chiliflakes ½ kruka gräslök ½ förp (á 70 g) pistagenötter (lättrostade och skalade) 1. Sätt ugnen på 150 °C. 2. Ansa rödkålen. Skär en cirka 3 cm tjock skiva på tvären i mitten av rödkålen. 3. Lägg rödkålsskivan på en plåt med bakplåtspapper. Pensla snittytan med olivolja och krydda med salt och svartpeppar. 4. Sätt in plåten i mitten av ugnen cirka 2 timmar, eller tills kålen är mjuk. Ös med olivoljan i formen då och då. Låt kålen svalna. 5. Smula fetaosten och blanda med yoghurt och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar. 6. Skär gräslöken fint. Hacka nötterna grovt. 7. Bred fetaostkräm på rödkålen, toppa med gräslök och pistagenötter. Skär tårtbitar av rödkålen. 16 02/2023 MÅNADENS SKÖRD cirka 6 gram grönsaker per portion cirka 100 gram grönsaker per portion