Månadens skörd februari 1
Insidan FÖR GLADA MAGAR OCH STARKA KROPPAR Hälsob
alans genom hela livet Många har en önskan om att äta hälsosamt men vet inte hur. Enkla och snabba lösningar som utlovar effekt på kort tid känns lockande. Faktum är att den mest framgångsrika strategin är att äta balanserat genom hela livet. Det vi gör ofta och under längre tid spelar störst roll. Ta frukosten, som för många ser likadan ut, dag ut och dag in. Ett litet skifte till det bättre kan göra stor skillnad på sikt. Ett exempel kan vara att byta ut den sötade jordgubbsyoghurten mot naturell yoghurt med frysta bär eller skivad banan. När frukt och bär smyger sig in tar du dig närmre rådet att äta 500 gram frukt och grönsaker om dagen. Idag vet man att den mängden är gynnsam för hälsan då den kan bidra till att minska risken för allvarliga livsstilssjukdomar som hjärtoch kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Men vad är det som gör frukt, bär och grönsaker så hälsosamma att äta? Spännande forskning visar att ett tillräckligt intag genom livet har tydliga hälsofördelar, främst på grund av innehållet av vitaminer, antioxidanter och fibrer. Fibrer skyddar exempelvis mot tarmrelaterade tillstånd, som förstoppning och inflammatoriska sjukdomar men fungerar även som skydd mot fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Som om detta inte var nog, tycks också ett lagom intag kunna främja ett hälsosammare åldrande, genom att till exempel minska svårighetsgraden av astma, skydda mot vissa cancerformer och minska risken för depression. Att äta hälsosamt handlar alltså om att skapa goda matvanor som håller över tid. Exakt vad det är behöver vara individuellt för att passa personliga preferenser och livsstil. Är matvalen övervägande hälsosamma finns det utrymme för det mindre hälsosamma lite då och då. Det är så man förenar njutning och matglädje, oavsett om det är en middag mitt i veckan eller snacks i tv-soffan på lördagskvällen. PAULA FRÖSELL DIETIST & FÖRFATTARE Legitimerad dietist med särskilt intresse för sjukdomsprevention och livsstilsfrågor. Älskar att laga mat, springa fort, lyfta tungt och umgås med familjen. HÄRLIGA HALLON Frukostbowl med yoghurt och grapefrukt är en perfekt start på dagen! Det lilla röda, molnlika bäret hör inte bara sommaren till utan kan med fördel njutas även vintertid. Det är rikt på fibrer och C-vitamin och det finns också studier som visar att dess innehåll av bland annat flavonoider, ett ämne som kan verka som en antioxidant, kan ha skyddande effekt mot vissa cancerformer. Så spring iväg och köp ett paket frysta hallon* och gör: • En smoothie med frysta hallon, banan och naturell yoghurt. • En smaskig frukostbowl som väcker dig och smaklökarna till liv. c e MÅNADENS SKÖRD 02/2023 • En förrättssallad med gröna blad, manchego och rostade mandlar. 17 R e c e p t e t f n n s p å i c a . s e / r e p t