Månadens skörd februari 1
i sig ska tåla. Först och främst måste trädet gå
att förädla så att det producerar många fina äpplen. Själva frukten ska också vara tålig nog för att klara av både produktionen där vi sorterar dem efter storlek, kylningen i väntan på att komma ut i affären, transporten till ICAs centrallager och till slut resan till butiken. Det är flera moment som ett äpple ska klara av innan det äts. Äppelriket har därför, trots att det finns kring 600–700 sorter, ett ganska smalt utbud med cirka 12 sorter. Det är sorter som både passar det svenska klimatet, är tåliga och självklart har en god smak samt ett krispigt fruktkött. Vilken är er populäraste sort? – Ingrid Marie är den vi producerar mest utav. Utöver det är det svårt att säga. De flesta svenskar verkar föredra syrligare äpplen samtidigt som många inte vet skillnaden mellan olika sorter. Där har vi som producent ett stort ansvar att göra det enkelt för konsumenten genom att tydligt visa vad det är för sort, vad de smakar och vad de används bäst till. Därför har vi tillsammans med ICA valt att märka våra äpplen med en sticker medan de varsamt lavpackas, vilket betyder att äpplena placeras ett och ett i lådan som sen ska vidare till butikerna, allt för att tydligt visa vilken sort det är. Sedan tror jag att man behöver testa ett par olika äpplen innan man hittar sina favoriter. Varför ska man välja svenska äpplen? – Dels är de mer näringsrika jämfört med de sydeuropeiska. Det beror på den långsamma mognaden som vårt höstväder bjuder på, med varma dagar och kalla nätter. Det gör att frukten kan mogna på sina egna villkor, vilket ger dem ett tunnare skal och en finare balans mellan syra och sötma. Henrik fortsätter med att lyfta de andra positiva värdena med att välja svenska äpplen, både de arbetstillfällen som stannar i Sverige och att den långa traditionen av svensk fruktodling som håller landskapet öppet får vara kvar. – Svenska äpplen är helt enkelt både godare och bättre för klimatet! De har ett Svenska äpplen är helt enkelt både godare och bättre för klimatet! betydligt lägre klimatavtryck jämfört med sydeuropeiska som transporteras långa sträckor för att ta sig till oss i Sverige. Slutligen, vad lagar du helst med äpplen? – Nu kommer vi till min akilleshäl. Jag är ingen kock och gillar verkligen att äta äpplen som de är, helst i klyftor. Något som är väldigt gott, och som inte ens jag kan misslyckas med, är smörstekta syrliga äppelklyftor med kanel och lite rörsocker. Stek klyftorna så att de får en krispig yta men fortfarande har lite bett i sig. Servera ihop med vaniljglass som får smälta intill de varma äpplena. Perfekt som en enkel efterrätt eller när man vill ha en snabb eftermiddagsfika! Fem svenska äpplen i säsong: INGRID MARIE Ett gulgrönt äpple med mörkröd marmorerad täckfärg. Det har en frisk och fin smak med en lätt kryddad arom. En av de sorter som odlas mest i Sverige. Passar att ätas både som det är, i sallader, pajer eller kakor. RUBINOLA Ett gulorange äpple med klarröd täckfärg. Det har en frisk och syrlig smak med det högsta värdet av C-vitamin bland de kända äppelsorterna. Gott i både mat och paj och perfekt till chutney, mos och must. RUBINSTAR Ett vackert äpple med gul grundfärg, röd täckfärg och ett saftigt och krispigt fruktkött. Med en balans mellan sötma och syra är det gott att äta som det är, men passar också utmärkt i en äppelkaka. GLOSTER Ett friskt äpple med grön grundfärg och mörkröd täckfärg, den är syrlig i smaken och har ett fast fruktkött. En sort de flesta tål eftersom det innehåller mindre av ett protein en del människor är känsliga mot. FRIDA En unik sort för Äppelrikets odlare. Det vackra grön- och rödskiftande äpplet har ett fast fruktkött, mycket syra och en stark arom. Gott att äta som det är men passar även i både maträtter och bakverk. Henrik Stridh är trädgårdsmästare i grunden, numera VD för Äppelriket Österlen. Foto: Privat MÅNADENS SKÖRD 02/2023 19