Månadens skörd februari 1
Massaman curry med morot, potatis och lök Potatis
, morot och linser tillsammans med mustiga milda kryddor som blir ännu godare i din matlåda eller om grytan görs dagen innan. Servera med valfri topping och din lunchlåda når nya höjder. Receptet räcker till en vardagsmiddag för fyra och två matlådor. PORTIONER: 6 | TID: UNDER 45 MINUTER | MEDEL | 3 gula lökar 3 vitlöksklyftor 4 morötter 900 g potatis 2 citrongrässtjälkar 2 msk riven färsk ingefära 4 msk olja 2 tsk mald koriander ½ tsk chiliflakes 1 tsk mald kardemumma 1 tsk gurkmeja ½ tsk mald muskot 2 tsk spiskummin 5 dl grönsaksbuljong (fond eller tärning och vatten) 400 ml kokosgrädde 1 kanelstång 2 förp kokta gröna linser (à ca 400 g) salt och svartpeppar 1 lime För att variera grytan i matlådor toppa med frön, nötter och mango chutney. | CA 19:-/PORTION 1. Skala lök, vitlök, morötter och potatis. Skär lök, morötter och potatis i cirka 3 cm stora bitar. Riv vitlöken fint på ett rivjärn. 2. Banka ut citrongräset med en kastrull (det avger mer smak då). Knyt en knut på dem. Skala och riv ingefäran. 3. Fräs lök och vitlök i oljan i en gryta som har lock. Tillsätt de torra kryddorna och fräs med dem i någon minut. Lägg i ingefära, citrongräs, morot och potatis. 4. Häll i buljong, kokosgrädde och lägg i kanelstången. Låt sjuda cirka 30 minuter under lock. 5. Häll linserna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. 6. Tillsätt linserna i grytan. Låt grytan koka upp. Smaka av med salt, peppar och limesaft. Laxwrap med fetaostkräm och snabbpicklad gurka Här får citron- och sesambakad lax sällskap av matvete, fetaostkräm och snabbpicklad gurka. Receptet räcker till en vardagsmiddag för två, och två matlådor. PORTIONER: 4 | TID: UNDER 30 MINUTER MEDEL | | CA 32:-/PORTION ½ msk olivolja 2 krm salt 2 krm svartpeppar ½ msk finrivet citronskal 250 g laxfilé utan skinn ½ msk sesamfrö 1 dl matvete ½ msk tomatpuré Fetaostkräm 150 g fetaost 1 dl yoghurt eller crème fraiche 1 msk hackad dill 1 krm salt 1 krm svartpeppar Picklad gurka ½ gurka 2 msk vinäger 1 msk honung Till servering ½ påse blandsallad (à 65 g) 8 små tortillabröd MÅNADENS SKÖRD 02/2023 27 1. Sätt ugnen på 175 °C. 2. Blanda olja, salt, peppar och citronskal. Gnid in laxen med kryddblandningen. 3. Lägg laxen i en smord ugnsform. Strö över sesamfrön. Ställ in i mitten av ugnen cirka 20 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54 °C. 4. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen och blanda ner tomatpurén. 5. Fetaostkräm: Smula fetaosten i en skål och blanda med yoghurt och dill. Krydda med salt och peppar. 6. Picklad gurka: Skiva gurkan och blanda med vinäger och honung. 7. Till servering: Skölj salladsbladen. Fyll bröden med sallad, matvete, lax, fetaostkrämen och gurka. cirka 135 gram grönsaker per portion cirka 57 gram grönsaker per portion