Nöjesnytt Jönköping PÅ KROGEN
Nöjesnytt Jönköping MÅNADENS PROFIL
MÅNADENS PROFIL TOMMY MYLLYMÄKI Text: Staffan Hag
berg Foto: Anna Hållams Klarblå himmel och soligt och varmt i luften. Den nybyggda uteserveringen vid Vätterstranden fylls med människor som med en drink i handen förväntansfullt läser menyn. Tommy Myllymäki går runt och pratar med personalen, kockkollegor, kompisar och gäster och stannar extra länge vid kvällens trubadur som håller på att packa upp sin gitarr. Mat och musik hänger alltid ihop enligt Tommy. Det kanske är en förklaring till att restaurang Sjön med sitt fantastiska läge vid strandkanten på kort tid blivit Stället med stort S. Det är det senaste steget i Tommy Myllymäkis restaurangvärld. Och där ryms många steg… Det är bara några år sedan han kom med sina kockknivar och kastruller och slog sig ned i Jönköping. Men han har hunnit röra om i grytorna ordentligt i den lokala restaurangvärlden, ritat om matkartan och gjort staden till en av landets huvudstäder när det gäller ny modern matlagning. Han har helt enkelt skapat intresse för Jönköping som matstad långt utanför 50-skyltarna. Eller kanske inte så enkelt – det ligger som alltid när det gäller Tommy hårt arbete, långa timmar och en aldrig sinande inspiration bakom… Det började med Den Småländska Kolonin, gick vidare med Studion, innan det blev Spira, Jönköpings Matbolag, N.E.O – och nu alltså Sjön. Dessutom driver han fortfarande Julitta Wärdshus i Sörmland och nyligen fick han ansvaret som kreativ ledare för de ansedda Stockholmsrestaurangerna Sturehof och Riche. Inte illa för en 35-åring. Och för att verkligen fylla dygnets alla timmar med matos och skyer, så deltar han också i allehanda mattävlingar i både Sverige och i övriga Europa. Att han nyligen blev Mästerkocken i TV4:s stora satsning med landets elitkockar har väl knappast undgått någon. Inte heller att han för några år sedan tog silver i den oerhört prestigefyllda Bocuse d’Or, kockarnas VM. Men silver är inte guld, så nu laddar Tommy för att få chansen att vara med igen. Och ta guld. För någon månad sedan tog han första steget till den åtråvärda finalen genom att vinna första uttagningen. DET LIGGER ETT OERHÖRT HÅRT ARBETE BAKOM ETT DELTAGANDE I BOCUSE D’OR. MAN TÄVLAR MOT VÄRLDENS FRÄMSTA KOCKAR OCH DET KRÄVS TRÄNING, TRÄNING OCH ÅTER TRÄNING. DAG EFTER DAG I FLERA ÅR. MEN DET ÄR VÄL SÅ NÄR MAN ÄR EN ENVIS VINNARSKALLE OCH GULDET ÄR DET ENDA SOM GÄLLER. Tycker ni redan nu att hans dygn verkar ha fler timmar än normala människors, så ska vi inte glömma att han är familjekär och vill tillbringa så mycket tid som möjligt med frun Malin och de två små döttrarna. För det var familjen som fick honom intresserad av matlagning från början, mamman till viss del men kanske mest mormor i finska Österbotten. Där lagades smakfulla grytor och andra maträtter, där diskuterades mat från morgon till kväll och det var där som Tommy började intressera sig för det som blivit något av hans signum – mat baserad på lokala råvaror som är tillagade från grunden. Och med massor av känsla. – Mat ska inte vara krångligt, det ska vara en skön känsla med lite över
Nöjesnytt Jönköping SOMMARPRYLAR
Nöjesnytt Jönköping STUDENTLIV
Nöjesnytt Jönköping GLASSTEST
Nöjesnytt Jönköping TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Jönköping NOTISER
Nöjesnytt Jönköping RESTAURANG- OCH CAFÉGUIDE
Nöjesnytt Jönköping DIGILISTAN BY NÖJESNYTT
Nöjesnytt Jönköping RECENSIONER & FILMKOLLEN
Nöjesnytt Jönköping SERIER
Nöjesnytt Jönköping TURISTKARTA