Buffé 1
RECEPT Boosta med färg RECEPT LISELOTTE FORSLIN S
TYLING YLVA BERGQVIST FOTO LENNART WEIBULL Nu är det hög tid att fylla på med frukt och grönt i regnbågens alla färger. Ju fler nyanser på tallriken desto bättre. Här är recepten att prova i vabruari! STEKT LAX MED UGNSROSTADE ROTFRUKTER OCH GRÖNKÅLSPESTO 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 4 portionsbitar laxfilé à ca 140 g olivolja, flingsalt, svartpeppar Rostade rotfrukter 2 stora morötter 200 g kålrot 500 g sötpotatis 2 rödlökar Grönkålspesto 80 g skuren grönkål 1 dl rostade solroskärnor 1 dl riven parmesan 1 dl olivolja 1 krm chiliflakes 1 tsk finrivet citronskal 1 stor riven vitlöksklyfta 1 dl kallt vatten GÖR SÅ HÄR 1. Grönkålspesto: Mixa alla ingredienser till en pesto och krydda med 1 krm flingsalt och 1 krm peppar. Späd ev med mer vatten. 2. Rostade rotfrukter: Sätt ugnen på 225 °C. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt och blanda med 2 msk olja, 1 ½ tsk flingsalt och 2 krm peppar. Rosta ca 25 minuter tills de fått lite färg. 3. Stek laxen i 2 msk olja ca 2 minuter per sida. Krydda med 1 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Servera laxen med rotfrukterna och peston. 13 BUFFÉ #01/2019 LAX Rik på bland annat omega-3, protein, D-vitamin, vitamin B12 och selen. De omättade fettsyrorna i lax, däribland omega-3, bidrar bland annat till att bibehålla normalt blodtryck och blodfettsnivåer. Mineralet selen är en av de starkaste naturliga antioxidanterna, som kan påverka immunsystemet positivt.