Buffé 1
RECEPT RÖDKÅL Rik på C-vitamin och även en källa
till vitamin K som bland annat behövs för blodets koagulationsförmåga. Den är också fullspäckad med antioxidanter i form av antocyaniner som ger kålen dess lila färg och som historiskt använts i antiinflammatoriskt syfte. BÖNBURGARE MED AVOKADORÖRA OCH PICKLAD RÖDKÅL 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 förp kokta kidneybönor à 380 g 2 rivna vitlöksklyftor 1 dl solroskärnor 1 ägg 1 dl havregryn ½ dl potatismjöl eller majsstärkelse 1 dl finriven parmesan 1 tsk rökt paprikapulver 4 hamburgerbröd salladsblad salt, svartpeppar olivolja Avokadoröra 2 mogna avokador ½ kruka hackad koriander 2 tsk färskpressad limejuice Picklad rödkål 400 g rödkål ½ dl ättiksprit (12 %) 1 dl strösocker 2 dl vatten GÖR SÅ HÄR 1. Picklad rödkål: Strimla rödkålen fint och lägg i en bunke. Koka upp ättiksprit, socker, vatten och 2 krm salt. Häll över rödkålen. Låt svalna. 2. Häll av och skölj bönorna. Mixa bönor, vitlök, solroskärnor, ägg och havregryn till en grov smet i en matberedare. Rör ner potatismjöl, parmesan, paprikapulver, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ställ i kylen minst 15 minuter. 3. Avokadoröra: Dela, kärna ur och gröp ut avokadon. Mixa avokadon med övriga ingredienser och ½ tsk salt till en röra. 4. Forma bönsmeten till fyra biffar och stek i olja ca 2 minuter per sida. 5. Rosta bröden. Bygg burgare med sallad, bönburgare, avokadoröra och picklad rödkål. 14 BUFFÉ #01/2019