Buffé 1
RECEPT INGEFÄRA & GRÖNKÅL Ingefära är en kryddsta
rk rot som verkar antiinflammatoriskt. Grönkål innehåller massor av C-, A- och K-vitamin men är även en källa till vitamin E och mineralerna kalcium och kalium. I grönkål finns också antioxidanter som flavonoider och karotenoider (bland annat lutein) som historiskt använts i antiinflammatoriskt syfte. BUDDHA BOWL 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 dl matvete 2 stora morötter 2 stora gul- eller polkabetor 2 stora rödbetor 100 g skuren grönkål 2 avokador 4 mjukkokta ägg 1 tsk rostade sesamfrön olivolja, flingsalt, svartpeppar Kryddiga mandlar 1 dl sötmandel 1 krm malen kanel ½ krm chilipulver 1 tsk honung Apelsin- och ingefärsdressing 1 msk finriven ingefära 1 riven vitlöksklyfta 1 tsk dijonsenap ½ dl färskpressad apelsinjuice 1 tsk honung 1 dl mild olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. 2. Skala morötter och betor. Riv rödbetorna grovt och hyvla morötterna tunt med en skalare. Skala och skiva gul- eller polkabetorna tunt, gärna på mandolin. 3. Massera grönkålen med 1 msk olja och 2 krm flingsalt. Dela, kärna ur och gröp ut avokadorna. Skär i klyftor. Skala och halvera äggen. 4. Kryddiga mandlar: Stek mandeln hastigt i 1 tsk olja och tillsätt kryddor, honung och ½ tsk flingsalt. 5. Dressing: Mixa alla ingredienser till en slät dressing och krydda med 1 tsk flingsalt. 6. Blanda hälften av dressingen med matvetet och fördela i fyra skålar. Toppa med grönsakerna i olika högar. Lägg på ägg och ringla över resten av dressingen. Toppa med sesamfrön. 17 BUFFÉ #01/2019