Buffé 1
MATSKOLA Så gör du Galette med äpple En rustik pa
j utan form, med söta äpplen och mandelkräm. Vi visar hur du gör säsongens godaste, och mest instagramvänliga, dessert! GALETTE MED ÄPPLE OCH MANDELKRÄM 8–10 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER Nyp ihop ingredienserna till en mördeg. Kavla ut degen till en ca 30 cm rund platta. 3–4 röda äpplen 1 äggula ½ dl mandelspån Mördeg 200 g rumsvarmt smör 2 dl florsocker 4 dl vetemjöl 2 dl mandelmjöl 1 krm bakpulver 1 ägg Mandelkräm 100 g mandelmassa 50 g rumsvarmt smör 1 ägg ½ msk vaniljsocker ½ tsk grovmalen kardemumma GÖR SÅ HÄR Bred på mandelkrämen. Lägg på skivade äpplen i ett fint mönster. 1. Mördeg: Nyp snabbt ihop smör, florsocker, vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver tills det nästan går ihop. Tillsätt ägget och knåda till en deg. Plasta degen och lägg i kylen ca 2 timmar. 2. Mandelkräm: Vispa mandelmassan mjuk med en elvisp, tillsätt smöret lite i taget. Tillsätt sedan ägget och rör till en slät kräm. Blanda ner vaniljsocker och kardemumma. 3. Sätt ugnen på 200 °C. Kavla ut mördegen på ett bakplåtspapper till en rund platta ca 30 cm i diameter och lägg på en plåt. Bred ut mandelkrämen över bottnen, ca 5 cm från kanten. Vik in kanterna. Pensla med äggula och strö över mandel. Grädda. Servera gärna med vispad grädde. 23 BUFFÉ #01/2019 4. Skär äpplena i skivor och lägg på krämen i ett fint mönster. Vik sedan in kanterna och pensla med äggula. Strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. RECEPT OCH STYLING SARA AASUM HULTBERG FOTO EMMA SHEVTZOFF