Buffé 1
KAFFE nas sökande efter en ny boplats till just d
en här dalgången. – Vad jag skulle älska är om det gick att skydda folk mot klimatet, mot regn, mot insekter. Och om vi kunde få nya plastkärl att jäsa bönorna i. De flesta här använder fortfarande behållare av trä, eller om de inte har råd med det: plastpåsar som de gräver ned i marken. Det är inte bra för kvaliteten. Har påverkar klimatförändringarna ditt eget arbete? – Vädret kan slå om väldigt snabbt. Från sol till regn på femton minuter. Vi behöver all kunskap och hjälp vi kan få för att torka bönorna. Vi lever med det varje dag. Jag började odla här i början av tvåtusentalet. Då var vinden frisk. Det var svalt precis där vi sitter nu. Idag är hettan och fukten intensiv på ett helt annat sätt. För att bönorna inte ska angripas av fukten måste vi odla högre och högre upp. Vädret gör att vi måste fly upp i bergen igen. / I LOVE ECO PERU Som en del av sitt hållbarhetsarbete stödjer ICA Aproexport i norra Peru. Kooperativet hjälper små familjeägda kaffeodlare att klimatanpassa och effektivisera sina ekologiska jordbruk. För varje köpt kaffepaket från I love eco-serien skänks 1 krona till kooperativets medlemmar. I längden betyder det högre inkomster och bättre livsvillkor för människorna i regionen. Kaffet är även Rainforest Alliance-certifierat vilket innebär att det är odlat med hänsyn till biologisk mångfald, hållbar utveckling och utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. VISSTE DU ATT … … Kaffebönor är frön från kaffebäret, som är en stenfrukt. Varje bär på kaffeträdet innehåller två frön. När bären är mogna har de gått från grönt till mörkrött. … Historien säger att getter i Etiopien upptäckte kaffet på 900-talet; getternas herde märkte att djuren blev ovanligt pigga när de åt av de röda kaffebären. … I Sverige konsumeras i genomsnitt 9 kg kaffe per person och år, vilket är 3,2 koppar per person per dag. … Mörkrostat kaffe innehåller mindre koffein än ljusrostat, eftersom mer koffein försvinner vid hårdare rostning.