Buffé 1
RÅVARA I FOKUS CITRON Citroner skördas året runt
och finns i många olika sorter. Både skal och juice används i matlagning. Välj gärna ekologiska citroner om skalet ska användas. Är citronen hård så har den ett tjockt skal och är den mjuk så har den ett tunnare skal. SMÅCITRUS Satsumas, clementin och tangerin går under benämningen småcitrus. Både satsumas och clementin är framodlade för att sakna kärnor och är vanligare än tangerin i butik. Satsumas har en något syrligare smak än clementin och ett tunnare skal. LIME Liksom citron har den en syrlig smak men är något mer saftig och aromatisk. Den vanligaste sorten i butik är Persian eller Tahiti Lime. Det finns även en rad andra varianter såsom röd lime, key lime, fingerlime och kefirlime. Kefirlime odlas främst för bladens skull. YUZU En syrlig och aromatisk japansk citrussort, som används i matlagning och smaksättning av drycker på ett sätt som liknar lime och citron. POMELO En stor rund eller päronformad frukt, ca 20 cm i diameter, med tjockt gulgrönt skal. Klyftornas hinnor är kraftiga och sega och äts därför inte. Smaken är frisk och söt. SWEETIE En korsning mellan grapefrukt och pomelo. Den har en söt smak och ett tjockt grönt eller gyllengult skal. APELSIN Apelsinen står för 54 procent av all odlad citrus. Frukten smakar bäst rumstempererad. Blodapelsin har en kort säsong och odlas bara på några få platser, främst Sicilien. Ämnet antocyanin, som ger den röda färgen, bildas när temperaturen sjunker. GRAPEFRUKT Grapefrukten tros vara en naturlig korsning mellan sötapelsin och pomelo. Den har fått sitt namn från engelskans grape (vindruva), eftersom den växer i klasar. Den vita grapefrukten har en beska som den röda saknar. 30 BUFFÉ #01/2019