Buffé 1
RÅVARA I FOKUS Smak av citrus Sött, syrligt, surt
och fruktansvärt gott. Buffé tittar innanför skalet på vinterns mesta vitaminbomber, citrusfrukter. ZEINA MOURTADA ÄR populär matbloggare och kock i SVT-programmet Timjan, tupp & tårta. Hon är också en stark förespråkare av syra i matlagningen. Både i köket och i kokboken Zeinas kitchen: Recept från Mellanöstern är citronen en ständig följeslagare. – Citron. Jag kan inte leva utan citron. En skvätt citron på maten förhöjer smaken på det mesta. Zeina Mourtada köper helst ekologiska citrusfrukter, i synnerhet om hon planerar att riva ned skalet i maten. Jag kan inte leva utan citron. En skvätt på maten förhöjer smaken på det mesta. – Det är ju så gott med citruszest i mat eller desserter. I butik brukar jag titta så att skalet ser fint ut och inte är för fläckigt. Jag gillar inte heller när skalet är för tjockt på till exempel citroner. Jag brukar klämma och kontrollera att citrusfrukterna inte känns träiga. Men de ska samtidigt inte vara för mjuka. De ska kännas sådär lagom och härliga. Även i de flesta sallader har Zeina Mourtada citron. Och på tallriken finns så gott som alltid en extra citronklyfta. En förhållandevis ny upptäckt för hennes del är inlagd citron. – Första gången jag testade att ha inlagd citron i sallad var jag helt lyrisk. Vilken ljuvlig smak salladen fick! Annica Långvall är dietist, doktorand i måltidskunskap och matbloggare. Apelsin med sötmandel är ett favoritmellanmål berättar hon. Även i Annica Långvalls kök finns alltid just citron, men också ofta lime. – Jag använder skalet i bakverk och raw food-godis, och saften till fiskrätter och vegetariska grytor som daal och kikärtsgryta. Både citron och lime passar också bra i olika drycker. Citrussäsongen sammanfaller med förkylningstider. Kan man hålla sig frisk med hjälp av citrus? – Nej, citrusfrukter är tyvärr inte nyckeln till att stå emot förkylningar. Det finns inga mirakelkurer i några sammanhang när det gäller kost – däremot kan hälsosamma levnadsvanor hålla oss friska och starka längre. Att äta mycket frukt och grönt är absolut en viktig pelare i en hälsosam livsstil. Samtidigt, säger Annica Långvall, är det onekligen så att citrus känns hälsobringande. – Jag älskar doften av citrus. När jag skalar årets första apelsin kommer starka minnen från tidigare vintrar och jular över mig, och den ljuvliga doften sprider ju sig så snabbt att det känns uppiggande. / PRESSA CITRUSEN PÅ NYTTIGHETER! Citrus innehåller mineraler och mycket vitamin C, som bland annat bidrar till att immunsystemet och blodkärlen fungerar normalt och hjälper kroppen att ta upp järn från vegetabiliska källor. Dietisten Annica Långvall tipsar om hur du pressar frukten på mesta möjliga nyttigheter. ZEINA MOURTADA ÅLDER: 36 år. BOR: Sollentuna. GÖR: Driver hemsidan zeinaskitchen.se. AKTUELL MED: Kokboken Zeinas kitchen: Recept från Mellanöstern och programmet Timjan, tupp & tårta. 31 BUFFÉ #01/2019 1. Ät tillräckligt mycket. En till två citrusfrukter täcker dagsbehovet av C-vitamin. 2. Strunta däremot i detox och juice-dieter. De funkar helt enkelt inte. Varför skulle kroppen må bra av ett så ensidigt näringsintag? 3. Ät hel frukt. Det ger även fibrer vilket är hälsosamt och ger mättnad. Mixa gärna ner hel frukt i smoothie istället för att pressa juice. TEXT JENNY DAMBERG RECEPT SOFIA NILSSON STYLING LINDA BERLIN FOTO SUSANNA BLÅVARG PORTRÄTTFOTO ULRIKA EKBLOM